Dormitul cu lumina aprinsă ar putea avea efecte negative asupra sănătății
Publicat de Cosmin Meca, 25 martie 2022, 15:26
Un studiu de dimensiuni reduse sugerează că dormitul într-o cameră moderat luminată poate duce la o frecvență cardiacă mai mare în timpul nopții și o rezintență mai ridicată în dimineața următoare.
Cercetarea a cuprins două grupuri alcătuite din 10 adulți sănătoși. Un grup a dormit două nopți consecutive în camere slab luminate, celălalt grup dormind o noapte în camere slab luminate o noapte și luminate moderat în noaptea următoare.
Prin cameră luminată moderat se înțelege o încăpere în care deasupra capului se află o sursă de lumină cu o intensitate de 50 lux, echivalentul unui ecran de televizor aprins într-o cameră întunecată sau cu o lumină stradală care strălucește printr-o fereastră cu voal subțire.
Oamenii de știință au aflat că participanții din camerele luminate moderat au prezentat o creștere accentuată a ritmului cardiac în timpul somnului, prin comparație cu noaptea precedentă, având de asemenea rezistența la insulină, hormonul care ajută celulele să asimileze glucoza dn sânge.
Trebuie avut în vedere însă faptul că lucrarea a inclus un număr mic de subiecți și s-a desfășurat pe o perioadă scurtă, oamenii nefiind nevoiți să își schimbe obiceiurile de somn dacă rezultatele nu sunt susținute de un studiu de mare amploare.
Sursă text: livescience.com