Dosarul „Referendumul”, amanat cu o luna
Publicat de Cosmin Meca, 29 ianuarie 2016, 20:20
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat astăzi, pentru 29 februarie, dezbaterile în dosarul ‘Referendumul’, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare.
Este pentru a doua oară când acest dosar se amână pentru că unul dintre judecătorii completului a lipsit, din motive de sănătate.
Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul ‘Referendumul’ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani.
Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.
Decizia a fost atacată cu apel.
Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizãrii ºi desfãºurãrii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenþa ºi autoritatea sa în partid în scopul obþinerii unor foloase nepatrimoniale de naturã electoralã, necuvenite, pentru alianþa politicã din care fãcea parte formaþiunea reprezentatã de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obþinute în alte condiþii decât cele legale.
În acest sens, conform procurorilor, Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai preciza DNA.