Dragonii au existat cu adevărat. O specie foarte asemănătoare domina Australia în urmă cu milioane de ani
Publicat de Cosmin Meca, 17 august 2021, 11:03
Cu o anvergură a aripilor de șapte metri și o gură plină de colți, un pterozaur nou descoperit ar fi trăit în nord-estul Australiei cu aproximativ 110 milioane de ani în urmă, fiind cea mai mare reptilă zburătoare cunoscută din acest teritoriu.
Este cea mai mare specie de pterozauri găsită vreodată pe continent, o descoperire extrem de importantă care contribuie la înțelegerea diversității pterozaurilor din Australia.
La fel ca păsările de astăzi, oasele lor – optimizate pentru zbor – erau goale și fragile și, prin urmare, foarte puține au supraviețuit până în prezent. Urmele a mai puțin de 20 de exemplare au fost descoperite pe continent.
Conform reconstrucției realizate de echipă, craniul ar fi avut o lungime de aproximativ un metru, cu aproximativ 40 de dinți. Fiara ar fi zburat deasupra Mării Interioare Eromanga, care odinioară domina estul Australiei, folosind maxilarul său lung și puternic pentru a smulge peștii din apă.
Un interes deosebit a prezentat o creastă osoasă mare, nemaivăzută până acum la această specie: „Aceste creste au jucat probabil un rol în dinamica zborului acestor creaturi și sperăm că cercetările viitoare vor oferi răspunsuri mai clare”, a spus unul dintre cercetători.
Din această creastă, cercetătorii au estimat dimensiunea pterozaurului. Dacă estimările lor sunt corecte, T. shawi ar fi al treilea cel mai mare pterozaur din spechia lui cunoscut la nivel mondial.
sursa: yoda.ro