Ea are nevoie de odihnă
Publicat de Cosmin Meca, 13 ianuarie 2017, 11:34
Creează puţină distanţă.
Priveste atent mintea, felul în care funcţionează ea, şi creează distanţa. Urmărirea atentă creează automat distanţă.
De aceea înţelepţii insistă iar şi iar: priveşte atent. Urmăreşte atent zi şi noapte.
Încetul cu încetul vei începe să vezi că eşti conştiinţă şi că mintea e doar un instrument pus la dispoziţia ta. Atunci vei putea s-o foloseşti când e nevoie, iar dacă nu e nevoie, să o „opreşti”.
În momentul de faţă nu ştii cum să o opreşti; ea e mereu pornită. Este ca un radio care merge întruna şi nu ştii cum să-l opreşti, aşa că trebuie să dormi cu el pornit, şi el continuă să reverse în cameră tot felul de reclame şi de cântece pe care le-ai auzit de mii de ori.
Toată ziua eşti obosit, ai vrea să scapi de zgomotul radioului, dar nu ştii să-l opreşti. Este ca şi cum ai dormi cu lumina aprinsă pentru că nu ştii s-o stingi.
Aşa e şi cu mintea; ea e continuu pornită, merge întruna. Se spune că mintea e un mecanism minunat, care începe să lucreze în clipa în care te naşti şi continuă să funcţioneze până când te afli în faţa unei audienţe – atunci se opreşte brusc, păţeşte ceva.
Altfel continuă să meargă până mori. Şi foarte puţini oameni ajung să stea în faţa unei audienţe, aşa că mintea continuă să meargă nestingherită, spunând întruna aceleaşi lucruri, obosind omul, extenuându-l, plictisindu-l.
De ce sunt oamenii atât de plictisiţi?
Viaţa nu este plictisitoare.
Viaţa este un veşnic mister, e o veşnică surpriză, e mereu nouă, se înnoieşte constant. Însa tu nu vezi viaţa, din cauză că eşti permanent plictisit de propria-ţi minte. Ea spune întruna lucruri pe care le-a spus de mii de ori.
Tu arăţi atât de obosit pentru simplul motiv că nu ştii s-o opreşti, s-o „stingi”.
Mintea nu trebuie aruncată, mintea trebuie pusă la locul ei. E un servitor bun, dar un stăpân foarte rău. Ia frâiele în mâinile tale, fii tu stăpânul, iar primul pas pe care trebuie să-l faci este să te detaşezi de minte, să creezi distanţă ca să poţi să vezi întrerupătorul „Oprit”.
Când opreşti mintea, se mai întâmplă o minune – mintea devine mai proaspătă, mai inteligentă. Pentru că şi mintea are nevoie de odihnă, şi ea oboseşte, totul oboseşte, chiar şi metalul oboseşte. Iar mintea e facută din ţesături foarte delicate, nimic nu e pe lume mai delicat. În craniul tău mic funcţionează milioane de fibre. În comparaţie cu nervii care funcţionează în creier, firele de păr sunt foarte groase, de sute de mii de ori mai groase.
Mintea e un fenomen extrem de delicat, dar noi nu ştim sa o folosim.
Ea are nevoie de odihnă.
Mintea e o binecuvântare atunci când e însoţită de meditaţie, altfel e un blestem. Adaugă-i fiinţei tale meditaţie, şi blestemul dispare, blestemul însuşi devine binecuvântare; e o binecuvântare deghizată.
Sursa: Inteligenţa – Pro Editură şi Tipografie