Editie limitata de plicuri semnate de Mircea Cantor pentru ‘Cumintenia Pamantului’
Publicat de Cosmin Meca, 30 august 2016, 13:58
Artistul Mircea Cantor a donat creația sa pentru a fi utilizată în cadrul unei ediții limitate de plicuri în sprijinul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția ‘Cumințeniei Pământului’, opera lui Constantin Brâncuși, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii remis Radio Oltenia Craiova.
Ministerul Culturii a realizat împreună cu artistul Mircea Cantor și în parteneriat cu Romfilatelia o ediție specială de plicuri dedicată campaniei de subscripție publică pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, ‘Cumințenia Pământului’. 25.000 de plicuri vor fi disponibile în 392 de unități ale Poștei Române la prețul de 1,5 lei, începând cu data de 1 septembrie.
Lucrând cu incertitudinea și juxtapunerea de lumi fragile, Mircea Cantor este unul dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani. Este laureat al Premiului Marcel Duchamp (2011) și al Premiului Fondation d’Entreprise Ricard (2004), iar lucrările lui sunt expuse în cele mai cunoscute muzee de artă modernă și contemporană din lume, printre care MoMA (New York), Centrul Pompidou (Paris), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), Museum of Israel (Ierusalim), Philadelphia Museum of Art, Hirschhorn Museum (Washington), Kunsthaus (Zurich) și Rennie Collection (Vancouver).
‘Nu sta cuminte. Donează!’, îndeamnă Mircea Cantor.
‘Apreciind rolul educativ și calitatea de vector eficient de comunicare pe care timbrele și efectele poștale le au, Romfilatelia și Compania Națională Poșta Română au dedicat un plic special de corespondență operei ŤCumințenia Pământuluiť aparținând marelui sculptor Constantin Brâncuși. Așa cum dăinuirea coloanei veghează spiritualitatea românească peste vremuri, la fel și timbrul — marcă fixă a plicului de corespondență va transmite publicului, dar și generațiilor viitoare importanța, măiestria și unicitatea patrimoniului românesc. Sperăm astfel că beneficiarii produsului filatelic dedicat campaniei ŤBrâncuși e al meuť vor susține și sprijini acțiunile menite să redea neamului românesc ŤCumințenia pământuluiť, îndeplinind cu toții o datorie morală și cinstind cum se cuvine numele și moștenirea inegalabilului Constantin Brâncuși’, au declarat reprezentanții Romfilatelia și ai Companiei Naționale Poșta Română.
Ediția specială de plicuri emisă de Romfilatelia are scopul de a promova donațiile prin SMS la numărul 8833. Prin trimiterea unui mesaj ce conține cuvântul ‘BRANCUSI’ către acest număr sunt donați doi euro pentru achiziția ‘Cumințeniei Pământului’. Numărul este valabil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone până în data de 30 septembrie 2016. Pentru donațiile de pe abonament nu se percepe TVA, iar, în rețelele Orange și Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Donațiile prin SMS au fost facilitate de ONG-urile Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și Asociația Culturală ‘Patrimoniu pentru Viitor’, implicate pro bono în campanie.
Achiziția operei lui Constantin Brâncuși se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.
Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se regăsesc Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul — ambasadorul Franței, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stănescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Ianțu, Dora Dumitrescu și Ilie Năstase.