Efectele gripei aviare asupra consumatorilor: dispar cele mai bune ouă din magazine
Publicat de Cosmin Meca, 2 februarie 2017, 11:35
Organizaţia Agricultorilor Europeni Coca Cocega şi EuroCommerce, principala organizaţie a retailerilor europeni, atrag atenţia asupra efectelor pe care gripa aviară le are asupra pieţei ouălor din Europa. Pentru că păsările nu mai pot sta afară, pentru a nu intra în contact cu virusul gripei aviare, producătorii nu mai pot scoate pe piaţă ouă din categoriile zero şi unu, acelea făcute de găinile crescute în aer liber. Aceasta întrucât, potrivit legislaţiei europene, ouăle produse de găini care au stat mai mult de 12 săptămâni înăuntru sunt retrogradate în categorie, de la zero sau unu la categoria a doua ce desemnează ouăle găinilor crescute la sol, dar în hală.
Consecinţele pot fi multiple, atât pentru consumatori care nu vor mai găsi aceste produse în magazine, cât şi pentru producători care vor fi nevoiţi să scadă preţurile, dar şi să reeticheteze. „Virusul H5N8 răspândit în toată Europa din cauza migraţiei păsărilor sălbatice a determinat autorităţile naţionale să ceară fermelor de păsări să-şi ţină efectivele înăuntru pentru a evita astfel infectarea, ceea ce s-a dovedit o strategie de succes. Peste 80% dintre găinile care erau în mod normal lăsate libere sunt acum ţinute în hale.
Acestea au cerut Comisiei Europene o derogare de la Regulamentele aflate în vigoare astfel încât să îşi poată menţine categoriile şi după trecerea celor 12 săptămâni. „Declasarea îi va lovi foarte grav pe producătorii care au investit foarte mult în facilităţile necesare pentru a creşte păsările în aer liber. Ar putea, de asemenea, crea perturbări pe lanţul comercial, având în vedere că reambalarea şi reetichetarea ouălor proaspete, dar şi a produselor ce conţin ouă, este imposibilă în aşa scurt timp”, mai atrag atenţia fermierii europeni.
Ce se întâmplă în România
În România sunt 12 focare de gripă aviară în Delta Dunării, Constanţa, Prahova, Galaţi, Giurgiu, Mureş şi Braşov, iar autorităţile sanitar-veterinare au solicitat populaţiei, conform protocoalelor, „menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările salbatice”. Crescătorii susţin însă că România nu va avea probleme de aprovizionare, din simplul motiv că ouăle din categoriile 0 şi 1 acoperă doar 1-2% din piaţa de profil, consumul fiind mic. „În România nu avem ferme care cresc găini în aer liber. Doar 1% din ce se produce provine de la găini crescute în aer liber. Majoritatea sunt crescute în hale”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR). Acesta susţine că producţia locală este suficientă pentru a acoperi consumul, românii preferând celelalte categorii de ouă pentru că sunt mai ieftine.
Pe piaţa locală, ouăle sunt încadrate în patru categorii: zero sunt ouăle ecologice de la găini crescute în aer liber şi hrănite numai cu cereale ecologice. Categoria 1 include ouăle de la găini care cresc în aer liber, dar mănâncă furaje obişnuite, categoria 2 desemnează ouăle de la găini crescute la sol, dar în hală, iar cele din categoria 3 provin de la găini crescute în baterii.
În 2015, România a produs 6.555 de milioane de ouă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.