Eurodeputat Victor Bostinaru: „Atacurile teroriste demonstreaza nevoia cresterii cooperarii cu statele din Nordul Africii”
Publicat de Cosmin Meca, 22 noiembrie 2015, 17:30 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:03
Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a prezidat vineri dimineaţă, 20 noiembrie, o reuniune cu ambasadorii la Uniunea Europeană ai celor şase state din Nordul Africii, pe o dezbatere privind cooperarea în regiunea Europa – Marea Mediterană, migraţia, prevenirea radicalizării şi a terorismului şi integrarea regională.
La reuniunea organizată la iniţiativa eurodeputatului român au participat Ambasadorul Algeriei, Amar Belani, Ambasadorul Egiptului, Ehab Fawzy, Ambasadorul Mauritaniei, Mohamedoun Daddah, Ambasadorul Marocului, Menouar Alem, Ambasadorul Tunisiei, Tahar Cherif, însărcinatul cu afaceri libian la Uniunea Europeană, Farida El Allagi, precum şi Coordonatorul Grupului S&D în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Richard Howitt şi preşedintele Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Maghreb şi cu Uniunea Maghrebului Arab, Pier Antonio Panzeri.
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Scopul reuniunii de astăzi, care este o premieră în Grupul meu, este crearea unui grup de lucru care să se întâlnească în mod regulat pentru schimburi de opinii. Evenimentele tragice din Paris şi Egipt, atacurile din Tunisia, Libia, Turcia, Liban sau Irak, demonstrează în mod clar că toate statele din Europa şi din întreaga regiune se confruntă cu probleme în asigurarea securităţii. Totodată, această situaţie demonstrează nevoia creşterii cooperării cu partenerii din regiune în ceea ce priveşte contra-terorismul şi securitatea. Cea mai bună abordare împotriva radicalizării şi a terorismului constă într-o abordare integrată şi trebuie să întărim cooperarea în toate domeniile: economic, cultural şi cu siguranţă, în domeniul politic.”
Totodată, Victor Boştinaru a reiterat faptul că progresele în restabilirea securităţii în regiune nu pot fi separate de îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare: „Nu trebuie să uităm că lupta împotriva terorismului nu înseamnă doar acţiuni îndreptate împotriva organizaţiilor şi celulelor teroriste. Înseamnă, în egală măsură, creştere, dezvoltare şi stabilitate. Organizaţiile teroriste îşi vor găsi mereu teren fertil acolo unde aceste elemente lipsesc şi îşi vor găsi adepţi cu uşurinţă în locurile unde tinerii au fost izolaţi de către societatea noastră şi au pierdut orice speranţă. Aici avem datoria de a interveni.”