EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN DOLJ ÎN PRIMELE 6 LUNI ALE ANULUI 2024
Publicat de Cosmin Meca, 25 iulie 2024, 09:22
Activitățile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au fost desfășurate în contextul coroborării priorităților stabilite la nivelul Poliției Române, pe linia prevenirii și combaterii criminalității, eficientizării acțiunilor privind creșterea gradului de siguranță publică, precum și prevenirii și combaterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, inclusiv cu asigurarea transparenței în relația cu cetățenii.
În ceea ce priveşte situaţia operativă, în primele 6 luni ale anului 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au fost sesizate 6.980 de infracţiuni, dintre acestea 3.853 fiind de natură judiciară, 775 economico-financiare şi 2.352 de altă natură.
Polițiștii doljeni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni, scopul fiind realizarea unei pregătiri antiinfracţionale și antivictimizare a populaţiei, pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.
Pe lângă activităţile zilnice orientate permanent spre menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în perioada analizată, poliţiştii doljeni au efectuat 391 de razii și acțiuni cu efective mărite și 2.292 de controale directe, totodată intervenind la 14.202 evenimente, 11.915 dintre acestea fiind semnalate prin S.N.U.A.U. 112.
O prioritate a Poliției Române o reprezintă gestionarea cazurilor de violență domestică. Pe această cale, dorim să le mulțumim cetățenilor care nu au rămas impasibili la actele de violență și au solicitat ajutorul, intervenția polițiștilor fiind făcută astfel într-un timp foarte scurt. În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii au fost solicitați la nu mai puțin de 2.454 de situații de violență domestică, 2.156 fiind sesizate prin apeluri de urgență SNUAU 112.
În urma acestor intervenții, au fost constatate 593 de fapte de natură penală și au fost emise 109 ordine de protecție provizorii, 48 fiind ulterior transformate în ordine de protecție. Tot în această perioadă, polițiștii doljeni au întocmit 37 de dosare penale pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie sau ordinul de protecție provizoriu.
Reamintim intervenția rapidă a polițiștilor Secției 5 Poliție Craiova, din seara zilei de 13 iunie, când, în urma unui apel 112, aceștia au imobilizat și condus la audieri un bărbat care-și agresase soția și care, la sosirea polițiștilor, a ieșit din apartament cu un cuțit în mână. Față de acesta a fost luată măsura arestării preventive.
Cu privire la activitatea de urmărire naţională şi internaţională, dorim să subliniem foarte buna colaborare cu celelalte inspectorate de poliție judeţene, dar și cu forțele de aplicare a legii din Europa, schimbul de date și informații, din ambele direcții, contribuind la identificarea, depistarea și după caz, demararea procedurilor de extrădare către România a unui număr considerabil de persoane urmărite național și internațional, care au fost localizate sau arestate pe teritoriul altor state – 91 de persoane.
Totodată, au fost puse în executare 142 de mandate de executare a pedepsei închisorii, 21 de mandate de arestare preventivă, dar și 22 de mandate europene de arestare.
Ca exemplu, reamintim situația unui bărbat, de 44 de ani, din județul Dolj, condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate, prins în luna februarie într-un apartament din Salonic, Grecia, unde era cazat sub o identitate falsă.
Și tot pe parte de cooperare polițienească internațională, de această dată cu forțele de poliție din Spania, polițiștii doljeni și-au adus un aport important în destructurarea unei grupări infracționale bănuită de sclavie și exploatare prin muncă a unor cetățeni români, în orașul Aspe, provincia Alicante.
În ceea ce privește activitatea desfășurată pe linia combaterii criminalității economice, în cadrul celor 19 acțiuni privind combaterea contrabadei cu tutun, produselor din tutun și a altor produse accizabile, au fost indisponibilizate 1.924.560 de țigarete, 616 grame de aur, 1.288 de grame de argint, precum și parfumuri sau detergent lichid contrafăcut, valoarea totală a acestora fiind de 2.121.120 de lei.
Nu mai puțin de 1.500.000 de țigarete au fost indisponibilizate în urma unei acțiuni operative a polițiștilor Serviciului de Investigarea Criminalității Economice, împreună cu polițiști de frontieră și lucrători ai Direcției Regionale Vamale Craiova, în luna martie, când un cetățean bulgar a fost depistat în Craiova, în timp ce transporta cu un TIR 150 de baxuri de săpun, așezate potrivit metodei ”capac”, în care erau ascunse țigaretele.
Referitor la activităţile pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase, în această perioadă au fost executate 15 acțiuni, ocazie cu care au fost controlate 258 de persoane fizice și juridice, fiind puse în executare 6 mandate de percheziție domiciliară.
De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 26 de arme, 21 letale și 5 neletale, dar și aproximativ 500 de bucăți cartușe de diferite calibre. Totodată, poliţiştii serviciului au constatat 60 de infracțiuni, 13 la regimul armelor şi muniţiilor, 38 privind regimul materiilor explozive, 3 pentru fapte prevăzute de codul vamal şi 6 de altă natură.
Exemplificăm colaborarea cu polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, din luna iunie, când un cetățean străin a fost depistat în timp ce transporta, ascunse în paravantul cabinei de TIR, 17 pistoale letale calibrul 9 mm.
Bărbatul a fost reținut de către polițiști, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile.
Pentru siguranța participanților la traficul rutier, în primele 6 luni, poliţiştii rutieri au organizat 962 de acţiuni, atât cu efective proprii – 755, cât și cu alte structuri de poliţie sau în colaborare cu reprezentanţii altor instituţii – 207.
Urmare a acțiunilor preventive, dar și reactive, desfășurate de polițiști, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 28% față de aceeași perioadă a anului 2023, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave fiind reprezentate de indisciplina pietonală (prin cele două forme, traversarea neregulamentară a pietonilor și pietoni pe partea carosabilă) – 21,4 %, viteza neadaptată la condițiile de drum – 14,2 % și neacordarea priorității de trecere vehiculelor – 11.9%. În urma celor 42 de accidente rutiere grave au decedat 32 de persoane, 17 persoane au fost rănite grav și 17 au fost rănite ușor.
În ceea ce privește infracțiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, au fost constatate 94 de infracțiuni de conducere fără permis, 89 de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, 62 de infracțiuni de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive și 12 de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice.
Ca exemple, reamintim situația unui bărbat, de 54 de ani, din comuna Vârvoru de Jos, care, în luna aprilie, a fost depistat în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice (2,72 g/l alcool pur în sânge) și având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Acesta a fost arestat preventiv.
Și un bărbat de 51 de ani, din municipiul Craiova, a fost arestat preventiv, în luna martie, după ce a fost depistat în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice (2,97 g/l alcool pur în sânge) și fără a poseda permis de conducere.
Din punct de vedere contravențional, pentru abaterile săvârșite de participanții la trafic au fost aplicate 21.933 sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 3.718 permise de conducere şi au fost retrase 728 de certificate de înmatriculare.
În domeniul protecţiei animalelor, poliţiştii doljeni au urmărit realizarea obiectivelor generale și specifice stabilite prin legislație, dar şi eficientizarea capacității instituționale de prevenire și combatere a faptelor de natură contravențională și penală. În perioada analizată, au fost constatate 43 de infracţiuni, iar pentru încălcarea normelor privind protecția animalelor au fost aplicate 362 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 74.190 de lei.
În ceea ce priveşte siguranţa în şcoli, activităţile desfăşurate în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ au vizat punerea în aplicare a prevederilor Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară.
În această perioadă, au fost desfăşurate 2.171 de activităţi educative, în cadrul orelor de curs, la care au participat 61.624 de elevi. Principalele teme abordate de către poliţişti au fost prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, a traficului şi consumului de droguri sau a portului fără drept de obiecte periculoase, fiind implementate şi campanii de prevenire la nivel judeţean.
Pentru a asigura un serviciu polițienesc de cea mai înaltă calitate, un accent important a fost pus și în acest an pe pregătirea profesională a personalului, pornind de la perfecționarea și pregătirea continuă a echipelor de instructori.
Astfel, în luna martie a avut loc un stagiu comun de pregătire cu specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne – I.P.J. Dolj, I.J.J. Dolj și G.J.M Craiova, Serviciului Român de Informații – Direcția Regională de Informații Oltenia și Ministerului Apărării Naționale – Batalionul 26 Infanterie Craiova – Scorpionii Roșii, în scopul dezvoltării şi perfecţionării procedurilor de acţiune cu ocazia misiunilor executate în comun, cunoaşterii personalului şi uniformizării modului de intervenţie în situaţii tactice, punându-se accent pe schimbul de experienţă între structurile participante.
Totodată, pe parcursul celor 6 luni, instructorii Serviciului de Pregătire Profesională au participat la stagii de perfecționare în România ( Târgu-Mureș, Câmpina și Constanța), dar și în Ungaria, la Budapesta, în domeniile autoapărării, tacticii poliţieneşti şi a tehnicilor de manipulare și tragere cu armamentul din dotare, precum și conducerea autoturismelor cu regim de circulaţie prioritară.
La nivel județean, instructorii serviciului au efectuat 134 de sesiuni de instruire în domeniul tacticii polițienești și autoapărării, la care au participat aproximativ 400 de poliţişti, 34 de sesiuni privind conducerea autoturismelor în regim prioritar, la care au participat 532 de poliţiști, dar și 5 sesiuni de pregătire în domeniul utilizării dispozitivului de oprire forţată, la care au participat 100 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică.
Vrem să mulțumim partenerilor instituționali și societății civile pentru sprijinul și implicarea de care au dat dovadă, iar pe acestă cale dorim să asigurăm locuitorii județului Dolj că vom continua să fim un factor de securitate și stabilitate, dezideratul fiind unul singur – un județ sigur.