Evoluția creierului ar putea fi legată competiție, sugerează un studiu efectuat pe pești
Publicat de Cosmin Meca, 21 octombrie 2022, 15:57
Un studiu elaborat de oameni de știință de la Universitatea din Texas la Arlington a examinat legătura dintre dimensiunea creierului și condiția fizică a peștilor killifish, atunci când aceștia se găsesc în habitatele lor native și când sunt mutați din zone cu prădători în zone cu concurență ridicată, lipsite de prădători.
În timpul unui experiment de 30 de zile din Trinidad și Tobago, o țară insulară din nord-vestul Venezuelei, cercetătorii au determinat că, atunci când un pește este transplantat dintr-un mediu cu concurență scăzută într-un mediu cu concurență ridicată, există o relație puternică între dimensiunea mai mare a creierului și o creștere mai rapidă. Această creștere demonstrează o capacitate sporită de a căuta hrană, oferind peștilor killifish o șansă mai mare de supraviețuire.
Peștii de tip killifish din regiunile cu concurență ridicată care au rămas în habitatul lor nativ pe durata experimentului nu au prezentat nicio modificare a dimensiunii creierului. Peștii transplantați care au persistat până la finalul experimentului au prezentat o dimensiune a creierului mult mai mare decât cei care nu au mai fost observați.
Studiul oferă unele dintre primele dovezi experimentale cu privire la factorii care ar putea determina variația dimensiunii creierului.
Sursă text: sciencedaily.com