Evoluţia economică a României (audio)
Publicat de Cosmin Meca, 14 iunie 2019, 18:30 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:00
Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la evoluţia economică a României şi au fost situaţii când autorităţile de la Bucureşti nu au respectat prevederi legislative din propria ţară – a afirmat Isabel Grilo, director al Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Fiscale din cadrul Comisiei Europene. Ea a participat, la Bucureşti, la conferinţa privind prezentarea publică a recomandărilor specifice pentru România din cadrul Semestrului European 2019.
Isabel Grilo a apreciat că, după mai mulţi ani de creştere moderată, economia României a cunoscut un avans semnificativ în ultimul an, însă a subliniat că această creştere nu este sustenabilă, fiind bazată pe consum:
Un alt element îngrijorător este presiunea inflaţionistă – a apreciat oficialul european. Inflaţia a crescut, va creşte în continuare şi probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă.
Prezent la eveniment, Daniel Vâlcu, director în Ministerul Finanţelor, s-a referit la deficitul structural din acest an şi a arătat că Guvernul a trimis în Parlament un proiect de buget cu un deficit de 2,54%, iar Legislativul, prin majorarea alocaţiilor pentru copii, a crescut acest deficit la 2,76%. Deficitul structural va fi ajustat de la 3 procente în 2020, la 2,4 în 2022 – a precizat Daniel Vâlcu: