Există o modalitate surprinzător de simplă de a te trezi din beție
Un nou studiu arată că eliminarea alcoolului din sânge poate fi accelerată semnificativ printr-o tehnică de respirație controlată și intensă, susținută de un dispozitiv care menține nivelul de CO2. Această metodă ar putea oferi o soluție accesibilă celor care au nevoie să se trezească rapid după un consum excesiv de alcool.
Publicat de Cosmin Meca, 12 noiembrie 2024, 10:19
Există multe remedii populare pentru cei care au exagerat cu consumul de alcool, însă, din păcate, acestea eșuează adesea în testare.
Este o problemă minoră atunci când ai băut doar o bere în plus, dar devine mult mai gravă în cazul unei intoxicații alcoolice fatale. Totuși, un studiu a arătat că poți obține rezultate surprinzătoare printr-o respirație controlată și intensă.
Se estimează că, anual, 3 milioane de oameni mor din cauze legate de consumul de alcool. În multe cazuri, acest lucru este cauzat de un consum excesiv pe termen lung, dar pentru unii este consecința unui exces extrem, în lipsa accesului la facilități medicale.
Dr. Joseph Fisher, de la University Health Network din Canada, a observat că, odată ce etanolul intră în sânge, 90% este eliminat prin metabolizare în ficat, un organ care nu poate fi accelerat.
În afară de dializă, singura soluție disponibilă pentru cineva cu un nivel periculos de alcool în sânge este tratarea simptomelor, asigurându-se, de exemplu, că primește suficient oxigen la creier.
Ceilalți 10% din eliminarea alcoolului au loc prin rinichi și plămâni. Din acest motiv, testele respiratorii dezvăluie concentrațiile de alcool din sânge, și putem simți dacă cineva a băut, prin mirosul aerului expirat. Fisher și colegii săi s-au întrebat dacă o respirație mai intensă și rapidă ar putea accelera procesul de eliminare a alcoolului. Ideea a fost folosită anterior pentru a elimina impurități nocive din sânge, precum monoxidul de carbon.
În revista Scientific Reports, echipa a demonstrat că ideea poate funcționa, dar este nevoie de puțin ajutor. „Nu poți pur și simplu să hiperventilezi, pentru că, în câteva minute, te-ai simți amețit și ai leșina,” a explicat Fisher într-o declarație.
În ciuda problemelor pe care dioxidul de carbon le cauzează în atmosferă, acesta are un rol vital în fluxul sanguin, iar respirația prea rapidă îl elimină, împreună cu etanolul. Dacă furnicăturile în membre și amețelile nu opresc respirația accelerată, leșinul o va face.
Dr. Fisher și echipa sa au creat un dispozitiv care captează o parte din CO2-ul expirat și îl returnează organismului la inhalare, menținând astfel niveluri optime ale gazului în fluxul sanguin, în timp ce alcoolul este eliminat treptat.
„Este un dispozitiv foarte simplu, de bază, care poate fi realizat oriunde în lume: fără electronice, calculatoare sau filtre necesare,” a spus Dr. Fisher. „E aproape inexplicabil de ce nu am încercat asta cu decenii în urmă.”
Până acum, grupul de testare al echipei s-a limitat la cinci bărbați sănătoși cu concentrații de alcool în sânge de aproximativ 0,1%; un nivel improbabil periculos decât dacă s-ar afla la volan sau ar folosi echipamente.
Rămâne de văzut cât de eficient ar funcționa într-un cadru clinic, deoarece persoanele suficient de îmbătate pentru a fi în pericol ar putea să nu urmeze instrucțiunile.
Cu toate acestea, participanții la studiu au reușit să crească eliminarea etanolului de trei ori. Aceștia au considerat procesul plictisitor, dar nu inconfortabil. Dacă nu altceva, dispozitivul lui Fisher ar putea fi util pentru cei care au nevoie să se trezească rapid după un consum excesiv.
surs: ifls.com