Exoplanetele mărimea lui Neptun ar putea fi lovite de superfurtuni solare provocate de stelele mamă
Publicat de Cosmin Meca, 19 august 2022, 16:48
Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit o planetă de mărimea lui Neptun, care orbitează în jurul unei stele masive și strălucitoare. Planeta gigantică gazoasă, numită HD 56414 b , nu are atmosferă din cauza stelei gazdă.
Acest lucru implică faptul că exoplanetele de mărime lui Neptun ar putea pierde straturile exterioare de gaz din cauza radiațiile stelare puternice. Procesul ar reduce aceste planete la un nucleu abia detectabil, ceea ce ar putea explica de ce astronomii nu găsesc mai multe astfel de planete.
Planeta este de 3,7 ori mai mare decât Pământul și se învârte în jurul stelei mamă în doar 29 de zile terestre.
În cele trei decenii care au trecut de la descoperirea primei planete din afara sistemului solar, în 1992, astronomii au descoperit aproximativ 5.000 de lumi în jurul altor stele. Cu toate acestea, descoperirea de exoplanete favorizează puternic planetele din jurul stelelor mai mici decât soarele – pitice roșii – sau stelele puțin mai masive decât steaua noastră de dimensiuni medii.
Descoperirea ar putea ajuta astronomii să înțeleagă mai bine cum evoluează atmosferele exoplanetelor și unde se formează aceste planete, precum și dacă se deplasează spre interiorul sau spre exteriorul sistemului lor pe măsură ce evoluează.
Sursă text: space.com