Explorând lumea cărților: Atelierul de lectură de la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos de Ziua Națională a Lecturii (AUDIO)
Publicat de Alin Cirtina, 15 februarie 2024, 18:17 / actualizat: 15 februarie 2024, 19:50
Astăzi, 15 februarie, de Ziua Națională a lecturii, Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare și unităților de învățământ, a derulat o serie de programe și proiecte de promovare a lecturii.
Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în colaborare cu Asociația OVIDIU-RO, a organizat un atelier de lectură la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos, în cadrul căruia au fost citite povești și au fost distribuite cărți preșcolarilor.
„Sunt organizate acțiuni în multe unități de învățământ și în județul Dolj. Astăzi ne aflăm la Vârvoru de Jos, promovăm lectura în rândul celor mici și acest lucru ne bucurăm. Este o școală mică, dar cu oamenii inimoși, profesori dedicați și sunt convins că astăzi vom insufla prin ceea ce facem setea de lectură și celor mici din Școala Vârvoru de Jos” a precizat inspectorul școlar general prof. dr. Daniel Ion .
În cadrul acțiunii, poveștile lecturate de Inspectorul școlar general, precum și cărțile primite din partea Asociației OVIDIU-RO au adus satisfacție și bucurie preșcolarilor de la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos.
„Astăzi este o zi minunată, o zi de mare sărbătoare pentru preșcolarii nu numai de la Vârvoru de Jos, unde astăzi ne aflăm, ci din toată țara, este Ziua Națională a lecturii. Am avut deosebita plăcere să îl avem alături de noi pe inspectorul general prof. dr. Daniel Alexandru Ion, care a fost alături de micuții noștri de la această unitate de învățământ. Am fost și au fost foarte, foarte încântați ne-a explicat” a declarat, la finalul activității, inspector şcolar pentru “educaţie timpurie” prof. Zoia Maria Ciciu .
„Ne bucurăm să fim astăzi la Școala Gimnazială Vârvoru de Jos, împreună cu partenerii noștri de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, domnul inspector general și respectiv doamna inspector de „educație timpurie”. Mulțumim și domnului director prof. Alin Vancea și doamnelor educatoare pentru mobilizare. Sărbătorim împreună prin citit ziua lecturii și oferim copiilor cărți. Tot astăzi, în județul Dolj, în contextul acestei zile, vom mai avea o activitate la Malu Mare, la grădinița din Malul Mare, unde și acolo sărbătorim prin citit cu copiii în comunitate. Avem un proiect dedicat copiilor de vârsta ante-preșcolară. Oferim copiilor din comunitate, din medii defavorizate, cărți și apoi o parte de formare, pentru că noi, OVIDIU-RO, asta facem. Dotăm grădinițele cu cărți, astfel încât insulele de lectură ale fiecărei grupe să se așeze așa cum trebuie, cu cărți adecvate copiilor„ ne-a explicat managerul organizației, Simona Bobea.
Emisiunea ”De vorbă fără catalog” – 15 februarie 2024
Cine e Asociația OvidiuRO?
Din 2004, Asociația OvidiuRO facilitează accesul la educație timpurie de calitate pentru toți copiii din România și în special pentru cei proveniți din grupuri vulnerabile. Cu experiență în diverse proiecte dedicate comunităților dezavantajate și abordării integrate cu accent pe educație, strategia OvidiuRO este bazată pe implementarea programelor pilot, care apoi sunt transformate în proiecte naționale, astfel încât să beneficieze cât mai mulți copii, ale căror șanse pentru un viitor bun sunt limitate de sărăcie și lipsa educației.
OvidiuRO se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor prin creșterea calității mediului educațional atât în grădiniță cât și în familie.
Impactul tangibil pe care îl are activitatea OvidiuRO e cel mai bine descris prin proiectele asociației.
· Construim baza educației și a formării ulterioare a copiilor din medii vulnerabile printr-un proiect care încurajează lectură în familie de la cele mai mici vârste. (Punguța cu două cărți)
· Dezvoltăm abilitățile socio-emoționale ale copiilor și deschiderea față de societate. (Povești pentru Diversitate)
· Inspirăm copiii să facă o schimbare pozitivă pentru mediul în care trăiesc. (România de Poveste, Silvestru, erou în tricou, Grădinița reciclării)
· Creștem conștientizarea asupra nevoii de cărți și lectură, la nivel național, prin parteneriate cu persoane publice. (Cititor pentru o zi)
· Invităm alături de noi ambasadori ai țărilor din Uniunea Europeană să citească povești îndrăgite în țările lor, copiilor din comunitățile partenere. (Grădi-Biblioteca Europeană)
OvidiuRO a lansat www.ziualecturii.ro, unde sunt disponibile informații actualizate legate de universul cărților, precum și idei de activități care pot fi aplicate pe insulele de lectură și natură.
Sursă foto: Alin Cîrțînă, Radio Oltenia Craiova
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.