Expozitie dedicata lui Prince la Londra
Publicat de Cosmin Meca, 28 octombrie 2017, 12:18
Intitulată ”My Name Is Prince”, expoziția, deschisă la arena O2 care a găzduit turneul maraton al artistului din 2007, alcătuit din 21 de concerte, își așteaptă vizitatorii tot pentru 21 de zile, până pe 7 ianuarie 2018.
O expoziție dedicată cântărețului american Prince, decedat în 2016, în care pot fi admirate, pentru prima dată în afara studioului american al artistului din Paisley Park, obiecte de îmbrăcăminte, chitare, bijuterii și carnețele cu însemnări, și-a deschis porțile vineri, la Londra, informează agerpres.ro
Organizarea acestei retrospective a presupus ”multă muncă pentru că Prince nu arunca nimic”, explică Mitch Maguire, directorul administrativ al domeniului Paisley Park. ”Doar 2% din tot ceea ce s-a păstrat este prezentat publicului”, a precizat Angie Marchese, curatoarea expoziției.
Cu ajutorul unui audioghid, vizitatorii pot reface, admirând instrumentele, ținutele de scenă sau premiile primite de cântăreț, cele mai importante etape al parcursului artistic al ”copilului rebel din Minneapolis”.
Artistul a debutat în 1978, pe când avea 19 ani, cu albumul ”For You” format din nouă piese, compuse toate de Prince care interpretează și partiturile muzicale ale tuturor celor 27 de instrumente din melodii.
Vizitatorii expoziției pot admira chitara sa legendară Chuck Orr care a apărut în 1979 în videoclipul ”Why you wanna treat me so bad” sau basul care a servit drept model pentru Cloud, o altă chitară din colecția muzicianului.
Un spațiu generos este dedicat albumului ”Purple Rain” și filmului cu același nume, ”vedeta” colecției fiind haina violet pe care artistul a purtat-o în mai mult scene.
”Albumul și filmul lansate în 1984 l-au transformat într-un superstar”, spune Mitch Maguire care amintește că Prince a primit Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră originală. ”În plus, a avut o carieră impresionantă până în 2016. Dacă oamenii au răbdare să analizeze cu atenție, vor fi uimiți de cât de mult a muncit artistul.”
Deceniile 1990 și 2000 sunt mai puțin reprezentate, evocate în principal din perspectiva scandalului cu casa sa de discuri, Warner Bros, care va duce la lansarea unui triplu album cu titlu sugestiv ”Emancipation”, apărut la propria casă de discuri.
Printre ecranele pe care rulează înregistrări din concerte, sunt expuse carnețele cu notițe scrise de mână de artist, cu însemnări despre dragoste și sexualitate.
Prince a decedat în 2016, la vârsta de 57 de ani, în urma unei supradoze de medicamente, lăsând în urmă o avere impresionantă formată din proprietăți, drepturi de autor din vânzarea a peste 100 de milioane de albume în lumea întreagă, melodii nepublicate și o arhivă impresionantă păstrată la Paisley Park, domeniul său de 5.000 metri pătrați, de la periferia orașului Minneapolis, care îi servea și drept studio de înregistrări. După moartea artistului, domeniul s-a transformat în loc de pelerinaj pentru fani.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.