Florin Câţu: „Jumătate din deficitul bugetar din 2020 reprezintă costul crizei economice”
Publicat de Davian Vlad, 12 august 2020, 09:30
Jumătate din deficitul bugetar din 2020 reprezintă costul crizei economice, iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute, precum cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Câţu.
„În 2020, jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea, jumătate. Iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială. Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta. Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fără surse de finanţare doar pentru că pot”, a scris ieri, pe Facebook, Florin Câţu.
El a menţionat că va administra în continuare cu prudenţă şi responsabiliate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României.
De asemenea, el îl citează pe Călin Popescu Tăriceanu în postarea menţionată.
„P.S. No Comment ‘Vreau să vă reamintesc că, în 2004, Guvernul de stânga negocia la sânge cu sindicatele din educaţie o creştere de o cifră. Acum, solicită 50%, deşi ştiu bine că această solicitare ar aduce criza economică mondială în România. Stânga are un plan foarte clar de câştigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a României’, Călin Popescu Tăriceanu, toamna 2008”, a mai scris ministrul Finanţelor.
Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
„Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se precizează în raportul MFP privind execuţia bugetară.
AGERPRES