Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, înmormântat în cadru ”privat”
Publicat de Lica Simona, 16 ianuarie 2023, 11:09
Suverani din toată Europa asistă, astăzi, la funeraliile ultimului rege al Greciei, Constantin al II-lea, decedat, marţi, la vârsta de 82 de ani. În Catedrala Buna Vestire din Atena, regii Spaniei, Suediei, Danemarcei, Ţărilor de Jos, prinţul Albert al II-lea de Monaco, prinţul moştenitor al Norvegiei, Marele Duce de Luxemburg vor aduce, la mijlocul zilei, un ultim omagiu fostului suveran grec. Familia regală britanică va fi reprezentată de prinţesa Anne, sora lui Charles al III-lea, ambii veri ai lui Constantin al II-lea.
Duminică, 15 ianuarie 2023, Alteța Sa Regală Principele Consort Radu a ajuns la Atena, unde o reprezintă pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la funeraliile regelui Constantin al II-lea. În total, 187 de invitaţi sunt aşteptaţi să participe la aceste funeralii.
Profund republicană, populaţia a ezitat între indiferenţă şi furie, de când descendentul familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg a murit, într-un spital privat din Atena, în urma unui accident vascular cerebral – scrie Agerpres.
La o zi după moartea lui Constantin, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că funeraliile se vor desfăşura în cadru „privat”. Nici el, nici șeful statului, Katerina Sakellaropoulou, nu vor merge la înmormântarea regelui Constantin al II-lea, destituit, în 1974, odată cu restabilirea republicii, după perioada întunecată a dictaturii colonelilor (1967-1974).
Constantin al II-lea va fi înhumat, în mod privat, la vechea reşedinţă regală din Tatoi, la nord de Atena, unde sunt înmormântaţi cei mai mulţi dintre foştii membri ai familiei regale, printre care regele George I, primul din dinastia daneză, pe tronul Greciei în 1863.
Moartea fostului monarh, care a trăit 40 de ani în exil, a reînviat răni vechi, în Grecia, în special în jurul rolului său din timpul dictaturii colonelilor (1967-1974). Criticat că nu a împiedicat, atunci, ascensiunea la putere a juntei, Constantin a părăsit Grecia, în 1968, şi a trăit patruzeci de ani la Londra. A revenit în ţară, în 2013.
Constantin Glücksburg, cum îl numesc unele media, fără a menţiona fostul său titlu regal, a luptat mulţi ani în instanţă cu statul grec, care îi confiscase bunurile regale. După ce a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a-şi recupera bunurile, în 2002, Grecia a fost obligată să plătească 14 milioane de euro familiei regale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.