(Galerie foto) Ediţia 2017 a cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, la final
Publicat de Davian Vlad, 25 iunie 2017, 13:31
Desfăşurat în perioada 19-24 iunie, în garnizoana Tîrgu-Mureş, cursul a pregătit în acest an 21 de jurnaliști de presă scrisă, radio și televiziune, atât din București, cât și din țară. De la prima ediție, din anul 2004, şi până în prezent, în cadrul cursului au fost pregătiți 235 de jurnalişti. În semn de recunoștință față de sacrificiul suprem, ediția din acest an a fost dedicată maiorului (pm) Tiberius Petre, militar al Brigăzii 6 Operaţii Speciale, căzut la datorie în anul 2009, pe timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan.
Secretarul de stat Mircea Dușa a mulțumit jurnaliștilor care s-au înscris la acest curs și a dat asigurări că aceste inițiative, care contribuie în mod direct la consolidarea unor relații de colaborare între instituția militară și jurnaliști, bazate pe corectitudine și respect, vor continua. ”Procesul de cunoaștere și învățare este cu dublu sens: nu doar jurnaliștii ajung să cunoască informații, proceduri, moduri de operare specifice mediului militar și care în alte condiții ar fi inaccesibile, dar și militarii învață modul de relaționare cu mass-media în situații de criză, în situații limită și sunt mai bine pregătiți în cazurile reale, când astfel de interacțiuni vor fi inerente,” a declarat Mircea Dușa.
Reprezentanţii mass-media care au participat la activitatea de instruire au dobândit, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoştinţe pe teme privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, reguli de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională, caracterizarea teatrelor de operaţii din punct de vedere al riscurilor, proceduri de acordare a primului ajutor.
În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliştii au participat la diverse antrenamente – dezvoltarea abilităţilor fizice specifice, instrucţie alpină, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, cunoaşterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea. Totodată, le-au fost prezentate şedinţe de trageri demonstrative cu armamentul specific forţelor pentru operaţii speciale şi exerciţii demonstrative de paraşutare, tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea militarilor Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin porţiuni de teren incendiate, precum şi modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.