Gheorghe Berceanu – un urias de un metru si jumatate, care a cucerit lumea!
Publicat de Cosmin Meca, 23 mai 2016, 10:28 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:17
Gheorghe Berceanu, un uriaş de un metru şi jumătate sau ”Hercule de buzunar” a cucerit lumea sportului prin numeroasele victorii obţinute în concursurile de lupte greco-romane la categoria 48 de kilograme. A fost campion olimpic, mondial şi european. Între anii 1969 şi 1975, nu a avut adversar în România şi în lume. A pierdut de două ori în carieră şi atunci din cauza arbitrilor. În urmă cu 67 de ani s-a născut în comuna doljeană Cârna, într-o familie de condiţie modestă, în care tatăl său îi pregătise o carieră în croitorie. Ca toţi băieţii şi-a dorit să practice fotbalul, dar la prima selecţie la care a participat a fost respins de cei de la Electroputere Craiova, pe motiv că era prea mic… de statură!
”Eu am început cu fotbalul şi am fost la o selecţie la Electroputere Craiova, dar m-au văzut aşa ”solid” şi m-au respins. Apoi am mers la sala de lupte a aceluiaşi club, pentru că doream să practic sportul. Am început cu luptele libere, dar fiindcă am pierdut primele meciuri am trecut la greco romane”.
În sala de lupte a început pregătirea cu antrenorul Ilie Marinescu. La lupte greco-romane a obţinut primele titluri naţionale. În anul 1968 a fost aproape de a ajunge în lotul României pentru Jocurile Olimpice, dar un an mai târziu a devenit campion mondial. Astfel de la Electroputere Craiova a fost transferat la Steaua, unde a şi rămas până şi-a încheiat cariera de sportiv. Au mai urmat un titlu mondial, trei europene, iar mai ales aurul olimpic la Munchen în 1972. Gheorghe Berceanu îşi aminteşte atmosfera de la cea mai importantă competiţie a lumii:
”Atmosfera a fost la fel cum este şi în prezent. Înainte de Olimpiadă s-au anunţat obiectivele, medalii se aşteptau de la puţini sportivi, printre aceştia mă aflam şi eu. Pe podiumul olimpic au urcat: Ivan Patzaichin, Argentina Menis şi Gheorghe Berceanu. ”
După Olimpiada de la Munchen a avut probleme de sănătate. Dacă nu au reuşit adversarii să-l învingă, hepatita a făcut-o şi a urmat şi o operaţie de menisc, astfel că performanţele din anii 75 şi 76 au fost afectate de problemele de sănătate şi de deciziile arbitrilor, părtinitători cu sportivii din fosta Uniune Sovietică.
”Am avut probleme de sănătate şi tot de la ruşi au pornit. În 1973 am participat la Campionatele Mondiale Universitare de la Moscova, de unde m-am întors bolnav de hepatită. Am făcut pauză până în anul 1974, iar în 1975 am luat parte la Campionatele Mondiale de la Kiev, adversarul meu fiind reprezentantul gazdelor. În minutul 4 eram deja descalificat şi acela a fost primul meci aşa zis ”pierdut”. Cel de al doilea eşec din cauza arbitrilor a fost la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976. Cu două luni înainte de Montreal am fost operat de menisc şi astfel toate acestea au contribuit la eşecul meu ca sportiv.”
7 ani de zile nu a cunoscut înfrângerea, iar după insuccesele înregistrate din cauza arbitrilor, după Olimpiada de la Montreal, Gheorghe Berceanu a decis să se retragă din activitatea sportivă şi a devenit antrenor la Steaua Bucureşti:
”Ca antrenor am început să lucrez cu copiii, era o plăcere să-i pregătesc. Chiar la categoria mea, 48 de kg am reuşit să obţin rezultate deosebite cu sportivul Iliuţă Dăscălescu. M-am simţit împlinit ca antrenor. Apoi am ajuns la cabinetul metodic al clubului Steaua, de unde am ieşit la pensie.”
Gheorghe Berceanu locuieşte în capitală, unde mai vizitează sala de lupte ce-i poartă numele. România încă mai speră la descoperirea unui talent unic, aşa cum a fost acest luptător uriaş ….la 1 m şi 50 de cm.
Studioul Radio România Reşiţa
Realizator: Cristina Corocan
Prezentator: Laura Sgaverdea
Operator camera/editor: Tibi Adam
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.