Gogosari umpluti cu conopida si struguri
Publicat de Cosmin Meca, 24 octombrie 2014, 13:05 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Ingrediente pentru 2 borcane de 5 litri:
– 4 kg gogosari (8-10 gogosari mari)
– o capatana mare de conopida
– cateva fire de hrean
– 2-3 morcovi mari
– struguri albi si rosii
– o legatura frunze de telina
– cateva foi de dafin
– 4 linguri cu varf sare grunjoasa pentru muraturi
– 500g zahar (se poate si zahar brun)
– cca 3 litri apa
– cca 1.5 litri otet de mere cu miere
– 3 linguri boabe de mustar
– 2 linguri boabe de piper
– 2 linguri boabe de ienibahar
Mai intai se spala bine borcanele si se sterilizeaza in cuptor ? se incinge cuptorul la 150°C, se pun borcanele intr-o tava, langa ele se pun capacele si se tin la cuptor 10-12 minute, apoi se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa aceea se spala bine gogosarii, se scoate cotorul facand o taietura circulara in jurul coditei, apoi se curata pe interior de nervuri si seminte.
Se umplu cat mai ?etans? gogosarii cu buchetele de conopida si boabe de struguri.
Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de mustar si frunze de telina, apoi se aseaza gogosarii, printre ei se pun fasii de hrean si de morcov, buchetele de conopida si struguri. O data ce s-au umplut borcanele, se adauga apa pana la filet, apoi se goleste totul intr-o oala mare. Asa stim sigur cata apa ne trebuie.
Pentru saramura, calculam 1 litru de otet de mere la fiecare 2 litri de apa. Pe langa apa si otet, punem la fiert zaharul, frunze de telina, foi de dafin, boabe de mustar, piper si ienibahar, sare. Le fierbem pana zaharul e topit, apoi turnam saramura fierbinte in borcane, peste gogosari, pana la filetul borcanului. Nu strecuram saramura de boabe, doar scoatem frunzele mai mari de telina, care ne incurca la turnat in borcan, dar pe care le punem apoi desupra gogosarilor inainte de a sigila borcanele.
Asezam borcanele pe raft in camara si?asteptam cuminti 3-4 saptamani pana sunt murate!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.