Gorj: Cula Crăsnaru, salvată de voluntarii de la ”Ambulanța pentru Monumente“
Publicat de Lica Simona, 20 august 2023, 08:13
Cula Crăsnaru, din județul Gorj, aflată într-o avansată stare de degradare, va fi salvată de la pieire de membrii organizației ”Ambulanța pentru Monumente“. Aproximativ 30 de voluntari din toată țara participă, în aceste zile, la lucrările de la Cula Crăsnaru, din satul Groșerea, comuna Aninoasa. A fost deja dat jos acoperișul, iar meșterii și voluntarii încearcă să recupereze ce se mai poate din materialele vechi. Majoritatea voluntarilor sunt studenți la facultăți de arhitectură sau de construcții, dar și meseriași în arta lemnului.
Pentru primele intervenții, este necesară o sumă estimată la 42.000 de euro, din care, însă, nu s-a strâns decât jumătate: ”Anul acesta, pacientul este Cula Crăsnaru din Groșerea, Gorj. Nu s-au adunat încă toți banii, s-au adunat doar ambulanțele de monumente, meșterii + voluntarii. O să fie șantier mare, foarte greu, și o să dureze fix cât vom avea susținerea voastră“, este mesajul transmis, pe pagina de Facebook, de Ambulanța pentru Monumente Oltenia Vest.
Cula Crăsnaru a fost ridicată, în secolul al XVIII-lea, de Cocoș Crăsnaru și refăcută, în 1801, după un atac al turcilor, de Barbu Cocoș, fiul ctitorului, strămoșul, pe linie feminină, al Crăsnarilor, din secolele XIX-XX. După 1951, cula a fost naționalizată, fiind folosită drept sediu pentru Sfatul Popular local. Monumentul a mai fost restaurat, între anii 1960-1970, când au fost refăcute vechile metereze, multe dintre ele transformate în ferestre, după planurile arhitectului Iancu Atanasescu, iar, în interior, a fost amenajat un muzeu etnografic, care a funcționat, până în 1990.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.