Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, în cazul City Insurance
Publicat de Cosmin Meca, 21 septembrie 2021, 09:26
Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, în cazul City Insurance, care ce va face? – va URGENTA plata despăgubirilor pentru şoferii ghinionişti, nevoiţi să folosească poliţa RCA de acestă companie de asigurări, în caz de accident.
Aceasta, pentru că, aşa cum este legea acum, ei ar trebui să aştepte luni sau poate şi ani, pînă când instanţa va declara definitiv falimetnul City. S-a mai întamplat şi în cazul altor două companii, Carpatica sau Astra, care au ieşit de pe piaţa asigurărilor.
De această dată executivul ar urma să permită plata despăgubirilor înainte de declararea falimentului. Decizia ar pute fi luată la prima şedinţă de guvern. Între timp Fondul de Garantare a Asiguraţilor a început să primească cereri pentru plata daunelor. Solicitarea trebuie însoţită de documente justificative pentru deschiderea dosarului de daună.
După constare, şoferii cu maşinile avariate pot merge direct în service, dar probabil vor trebui să-şi plătească, la inceput, din propriul buzunar reparaţia.
Toate aceste uinformaţii au fost incluse intr-un ghid publicat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi de Biroul Asigurărilor de Autovehicule. Iulian Olescu explică:
City Insurance, era lider de piaţă cu 3 milioane de poliţe RCA emise. A funcţionat – a ajuns sus şi apoi a căzut – după modelul celorlate două companii care au dat falimet, cu poliţe ieftine şi cu plata cu întarziere a despăgubirilor.
Un colos cu picioare de lut, care avea probleme cu banii încă din 2017. Mai mult conducerea companiei nu numai că nu ar fi acţionat legal pentru redresare, dar a plătit dobânzi pentru împrumuturi fictive şi reasigura riscurile în paradisuri fiscale, unde verificările erau foarte greu de făcut.
Sunt informaţii din ancheta Autorităţii de Supraveghere Financiară, care ar fi anunţat şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
De ce s-a acţionat aşa de târziu, deocamdată nu este clar, dar ar fi nevoie incusiv de modificare legislaţiei europene în domeniu, pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară, spune directorul ASF, Valentin Ionescu: