Guvernul trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan pentru reducerea treptată a deficitului bugetar
Publicat de Cosmin Meca, 25 iulie 2024, 10:23
Guvernul trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan pentru reducerea treptată a deficitului bugetar, până la 15 octombrie, a anunţat ieri preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
El explicat că autorităţile de la Bucureşti au în vedere două opţiuni – un plan de diminuare a deficitului în 4 ani şi unul de 7 ani. Proiecte care vor fi prezentate la Bruxelles pentru a convinge responsabilii europeni să nu sancţioneze România prin procedura de deficit excesiv.
Liderul PNL a mai spus că astfel deficitul ar urma să fie redus cu 0,7 la sută anual, fără a diminua fondurile substanţiale alocate pentru investiţii. În ceea ce priveşte posibile majorări de taxe, Nicolae Ciucă a declarat că nu este luată în calcul majorarea TVA, iar pentru liberali este inaceptabilă renunţarea la cota unică de impozitare:
Cele mai noi estimări ale Comisiei Europene sunt că deficitul bugetar al României se îndreaptă spre aproape 7 la sută din PIB, dublu faţă de pragul stabilit la nivel european.
Între timp, autorităţile de la Bucureşti mizează pe creşterea încasărilor la Buget. Ministrul Finanţelor a anunţat ieri că ANAF şi-a depăşit planul de colectare în primele şase luni din 2024, cu un grad de realizare de 100,6 la sută a programului de încasări venituri bugetare.
Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde de lei, în creştere cu aproape 18 procente faţă de perioada similară din 2023, notează Agerpres. În ceea ce priveşte încasarea TVA, Marcel Boloş a anunţat un plus de 6,58 miliarde de lei faţă de primele şase luni ale anului trecut. Ministrul Finaţelor promite şi un plan prin care aproape 100 de miliarde de lei ar putea fi obţinute în plus la buiget din reducerea evaziunii fiscale şi a muncii la negru.