Holeră în Zimbabwe
Publicat de Cosmin Meca, 18 septembrie 2018, 13:00
Guvernul din Zimbabwe a informat luni că focarul de holeră apărut în această ţară şi care a provocat deja 30 de morţi ar putea afecta 50.000 de persoane în următoarele săptămâni, relatează marţi EFE.
Preşedintele Comitetului interministerial împotriva holerei, July Moyo, a cerut 57 de milioane de dolari comunităţii internaţionale pentru a trata acest focar şi pentru a reglementa sistemul de canalizare şi de distribuire a apei, ce ar putea fi afectat de acest focar, potrivit cotidianului The Herald.
Deocamdată, capitala ţării, Harare, este cea mai afectată de această boală, deşi au fost raportate cazuri şi în şase provincii şi în oraşul Bulawayo, al doilea ca mărime din Zimbabwe.
De la declanşarea focarului la începutul lunii septembrie, 30 de persoane au murit şi peste 5.400 de persoane au fost contagiate cu această boală, deşi agenţiile umanitare cifrează la 32 numărul morţilor.
Focarul a fost detectat pe 6 septembrie în suburbiile Glen View şi Budiriro, unde, potrivit autorităţilor municipale din Harare, o scurgere dintr-o canalizare ar fi contaminat apa din puţurile comunitare care aprovizionează rezidenţii.
Harare, asemeni altor oraşe, nu dispune în multe cartiere de un sistem de apă potabilă, fapt care îi obligă pe locuitori să folosească apă din surse neprotejate.
Pe 11 septembrie, autorităţile locale au decretat stare de urgenţă, interzicând formarea de grupuri de persoane pe străzi şi vânzarea ambulantă a produselor din carne şi peşte în zonele afectate, o măsură pe care mulţi o ignoră, întrucât comerţul ambulant reprezintă singurul lor mod de subzistenţă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis în Zimbabwe experţi epidemiologi şi specialişti pentru a organiza o campanie de vaccinare, pe lângă trimiterea de pachete cu material de hidratare şi antibiotice pentru tratarea bolnavilor.
Acest focar de holeră este considerat mai periculos decât cel din 2008-2009, când boala a ucis peste 4.000 de persoane şi a infectat aproximativ 100.000 de oameni în Zimbabwe.
Este a patra oară în ultimii 15 ani când această ţară din Africa australă se confruntă cu un focar de holeră, o boală ce poate fi tratată. Holera provoacă stări de vomă şi diaree acută, însă poate cauza moartea dacă nu este tratată la timp.
Sursa: agerpres.ro