Hora de pomană, „Dolju-n bucate“, cântec, joc și voie bună în a doua zi de Paște, în comuna Bârca – Dolj
Publicat de Alin Cirtina, 30 aprilie 2024, 16:33
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj se alătură Casei de Cultură „Adrian Păunescu“, Primăriei și Consiliului Local Bârca luni, 06 mai 2024 și vă invită să celebrăm împreună obiceiurile și tradițiile locale, cântecul, jocul și portul popular, reunite în cea de-a doua zi a Sfintei sărbători a Paștelui.
Obiceiul „Hora de pomană“ în a doua zi de Paște va reuni în Parcul comunal Bârca, la ora 11:00, localnici care vor împărți pachete pentru sufletele celor trecuți în neființă. „Hora de pomană“ era consemnată pe vremuri în mai multe sate ale Doljului, fiind un obicei în cadrul riturilor de trecere, practicat în a doua sau a treia zi de Paşte. Acesta constă în pomenirea morţilor tineri, nenuntiţi, care n-au cunoscut actul întemeierii familiei în timpul vieţii. În cadrul unei hore rituale, tocmită de către rudele răposatului, lăutarii cântă melodii de joc ca la hora de distracţie. În joc se prinde toată asistenţa, iar rudele defunctului împart ouă roşii, băutură şi flori (de obicei roşii). Există credinţa că toate strădaniile celor vii ajung la cei „de dincolo“ pentru a nu mai tânji după ceea ce ei n-au apucat să înfăptuiască în viaţă.
Expoziția „Dolju-n bucate de la Bârca“va cuprinde și un concurs gastronomic menit să răsplătească iscusința gospodinelor și gospodarilor, dar și generozitatea lor. Pe mesele cu bucate se vor regăsi preparate specifice perioadei sărbătorilor pascale, dulciuri felurite, arome și gusturi care să amintească de bucătăria învățată de la bunici și străbunici.
Din programul sărbătorii nu vor lipsi muzica și dansul dăruite publicului de Ansamblul folcloric „Hora Desnățuiului“, de soliștii Luiza Turcu, Alex Golfin, Rodica Gigea, Ciprian Anghel și de Formația Wave.
Sursă text & foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj