Iată cum se face vestita băutură, Whisky. Partea II
Publicat de Cosmin Meca, 25 martie 2017, 15:00
În urma distilării în primul aparat (wash still), se primește o băutură cu tăria de 25-30%, ce poartă denumirea de „low wines”. Ea ajunge în al doilea aparat (spirits still), ce are un volum de 6-21 mii de litri și se distilează încă odată. În urma distilării secundare, rezultă o băutură de 70% alcool. Ultima, a treia distilare, nu adaugă tărie, însă purifică alcoolul.
Iată un aparat, cu ajutorul cărora se extrăgea din lichidul rezultat, pentru a fi verificată tăria și calitatea whisky-ului.
Alcoolul obținut, era depozitat în butoaie de stejar. Cele mai potrivite, sunt considerate butoaiele spaniole, de la vinul Jerez. Acest element tehnologic a apărut în sec.XVIII, cu scopul de utilizare secundară a butoaielor, în care era importat vin din Spania. Acest element tehnologic s-a dovedit a fi foarte potrivit. Dacă producătorul păstrează băutura doar în astfel de butoaie, whisky-ul va primi un certificat suplimentar, care va arăta calitatea înaltă a băuturii. Deasemenea, sunt folosite și butoaie de la alte soiuri de vin.
Deoarece astfel de butoaie sunt insuficiente, sunt folosite butoaie din stejar american, în care a fost bourbon, sau butoaie care au fost prelucrate cu vin Jerez, de calitate inferioară, făcute din stejar european. În muzeu, pe perete sunt expuse mostre de lemn pentru butoaie. Astfel, putem înțelege că butoaiele se fac din scânduri de diferite dimensiuni și butoaiele au volume și forme diferite.
Anume la stadiul de păstrare în butoaie, băutura își capătă proprietățile sale de gust, aromă și culoare. El devine mai închis la culoare, capătă un gust mai moale, primește alte arome. În butoaie, alcoolul este păstrat timp de 3 ani. În acest timp, alcoolul se evaporă câte puțin, din băutură. Băutura devine mai slabă cu 3 grade pe an. Acest lucru este numit „cota îngerilor”.
Ne-a fost arătat whisky de două feluri, care au aceeași vârstă, însă au fost păstrate în butoaie diferite.
Colțul maestrului. specialistul principal avea un astfel de laborator, unde el determina calitatea băuturii, începând cu mostrele prelevate din timpul fermentării, până la alcoolul brut și finisând cu băutura finală, adică whisky.
După termenul de depozitare, începe procesul de cupaj. Pentru obținerea de Blended Whisky, sunt amestecate diferite soiuri din malț (de la 15, până la 50) și câteva de tip grain (3-4 din tipul grain whisky), toate cu vârste diferite, nu mai mici de 3 ani. Apoi ele sunt amestecate și depozitate pentru încă câteva luni. Unele rețete au deja câteva sute de ani, însă producătorii dezvoltă rețete noi, sau modifică pe cele vechi, conform cerințelor pieței. Cupajul se folosește pentru a folosi soiurile ieftine de grain whisky, pentru a obține un produs de calitate standard, dar și pentru a uni proprietățile diferitelor soiuri, într-un singur produs final.
Specialistul în cupaj este însărcinat cu o mare responsabilitate, de a amesteca mai multe soiuri și de a obține un amestec (blend) unic, dar și să păstreze aceeași calitate, an de an. Fiecare soi obținut, maestrul trebuie să-l deguste imediat după fermentare, dar și în timpul depozitării în butoaie.
Există 2 tipuri de cupaj:
1 diferitele soiuri de whisky din malț și de tip grain se amestecă într-un vas special și este lăsat pentru 24 de ore. Apoi acest amestec este depozitat în butoaie, iar peste câteva săptămâni, este turnat în sticle. Astfel se obține un whisky de calitate mai ieftină.
2 sunt selectate diferite soiuri de whisky din malț, apoi amestecate în vase speciale, cu cele de tip grain. Cu scopul de a spori calitatea băuturii obținute, el este depozitat încă 6-8 luni, în butoaie de stejar. Această perioadă este denumită „Nunta”. Astfel se produce un whisky de calitate superioară.
Înainte de a fi turnat în sticle, el este filtrat prin membrane din celuloză, la temperatura de 2-10°C și amestecat cu apă pură de izvor, pentru a obține tăria necesară. Dacă pe sticlă este indicată vârsta băuturii, ea se referă la vârsta celui mai tânăr whisky din cupaj.
Astăzi, Tullamore DEW este al doilea cel mai vândut whisky irlandez din lume.
Apropo, vestita „Irish Coffee” a fost făcută pentru prima oară cu Tullamore DEW.
După excursie și povestea interesantă despre crearea băuturii, ne deplasăm la întreprinderea modernă, ce se află în orășelul de alături.
La intrare, deasupra capetelor, am observat așa un candelabru, realizat din butoaie.
Și iată așa un stil avangardist.
Astfel arată o secție modernă de producere a celebrei băuturi. În zilele noastre, toate acele etape, despre care am povestit anterior, au loc în această hală.
Aici au fost păstrate vechile aparate de distilat, care funcționează și în zilele noastre. Iată ce înseamnă respectarea tradițiilor.
Poza a fost oferită de Tullamore DEW.
Iată și aparatul de determinare a calității materiei prime. Desigur, toate astea sunt dublate de echipamentul electronic.
Poza a fost oferită de Tullamore DEW.
După excursie, suntem așteptați la o degustare, la etajul de sus. aici au fost adunate mobila și alte artefacte, care au aparținut fondatorilor distileriei.
sursa:calatorul.net
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.