ICCJ/Personalul asimilat judecătorilor și procurorilor nu are dreptul la diurnă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, astăzi, că dreptul la diurnă, cuvenit procurorilor, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, nu se cuvine personalului de specialitate juridică, asimilat judecătorilor şi procurorilor, din cadrul Ministerului Justiţiei.
Publicat de Lica Simona, 27 ianuarie 2025, 14:44
Astăzi, Instanţa Supremă a admis o sesizare, formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VII-a, pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, într-un dosar în care un consilier juridic de la Ministerul Justiţiei a dat în judecată instituţia şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru drepturi salariale.
” Dreptul la diurnă, cuvenit procurorilor, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, reglementat de art. 88 ind.2 alin. (5) din Legea nr. 304/2004, coroborat cu art. 13 alin. (1) lit. a) din OUG 27/2006, nu se cuvine personalului de specialitate juridică, asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Ministerului Justiţiei”, se arată în decizia Înaltei Curţi.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a devenit operaţională, în octombrie 2018, şi avea competenţa exclusivă de a cerceta infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori.
Această secţie a fost desfiinţată, în martie 2022, prerogativele fiind preluate de o structură din cadrul Parchetului General.
Sursa: Agerpres