Ignoranța ucide vieți. Uniți împotriva drogurilor!
Publicat de Alin Cirtina, 28 noiembrie 2022, 11:24
Peste 400 de elevi din şapte unităţi de învăţământ din Craiova participă la activităţi informare pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri, astăzi şi mâine, acţiunile continuând în alte patru şcoli.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj desfășoară activități de informare și conştientizare privind riscurile şi efectele asociate consumului de droguri.
Activitățile fac parte din Campania locală de informare pentru prevenirea consumului și traficului ilicit de droguri și prezintă o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase în legătură cu consumul de droguri.
Sloganul campaniei este ”Ignoranța ucide vieți. Uniți împotriva drogurilor!”
Activitățile s-au desfăşurat în șapte unități școlare din Craiova, beneficiari ai acestor activități fiind peste 400 de elevi din învățământul gimnazial (clasele a VII-a și a VIII-a) și liceal (clasele IX-XII) de la Colegiul Național ”Frații Buzești”, Liceul de Arte ”Marin Sorescu” Craiova, Colegiul Național ”Elena Cuza”, Colegiul Național ”Carol I”, Liceul ”Matei Basarab” Craiova și Liceul ”Charles Laugier” Craiova.
Au fost abordate, de-a lungul discuțiilor, următoarele teme:
̆Efectele consumului de droguri asupra sănătăţii, precum şi problemele sociale pe care le creează; Curiozitatea şi impactul ei asupra luării deciziilor; Anturajul şi rolul acestuia în direcţia consumului de substanţe psihoactive; Ce înseamnă responsabilitatea în contextul unei vieţi sănătoase?; Fără consum de droguri; Ce reprezintă dependenţa şi sevrajul?; Care sunt motivele debutului în consumul de droguri şi care sunt efectele, în toate planurile, a întrebuinţării şi traficului de substanţe interzise?
Elevii au putut experimenta „o realitate schimbată de droguri” în cadrul unui joc de rol care simulat o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de substanțe psihoactive. Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj au evidențiat rolul semnificativ al conexiunilor cu școala și al implicării familiei în cadrul activităților de informare şi conștientizare, dar și de promovare a modalităţilor de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și responsabil.
Cu acest prilej a fost promovat și concursul național “Mesajul meu antidrog”. La aceste activități au participat reprezentanți ai Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, consilieri școlari, consilieri educativi, directori și cadre didactice din unitățile școlare implicate.
Activitățile vor continua, astăzi şi mâine, la Colegiul Național ”Frații Buzești”, Liceul de Arte ”Marin Sorescu”, Colegiul Național ”Elena Cuza” și Colegiul Național ”Carol I” Craiova.