În ultima duminică din octombrie, România revine la ora astronomică normală, cunoscută şi ca „ora de iarnă”. Prin urmare, în acest weekend, românii vor da ceasurile cu o oră înapoi în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Deşi cei mai mulţi se bucură că vor dormi cu o oră în plus, schimbarea are şi efecte negative.
Cei care vor călători cu trenul în noaptea de sâmbătă spre duminică trebuie să ştie că vor face cu o oră mai mult pe drum. Aceasta pentru că, imediat după ora 4, trenurile aflate în mişcare vor opri în prima staţie şi vor aştepta o oră. Totuşi, trenurile care sunt aproape de destinaţia finală nu vor staţiona.
Însă, nu doar călătorii vor fi afectaţi. Specialiştii avertizează că persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte vor avea dificultăţi în a se adapta schimbării. Ei ar putea avea stări de somnolenţă şi dificultăţi de concentrare de-a lungul zilei.
Ora de iarnă este ora astronomică normală, cea de vară fiind doar o convenţie pentru extinderea folosirii energiei solare şi economisirea de energie. Ideea introducerii ei i-a venit pentru prima data politicianului Benjamin Franklin, în 1784. Ea a fost aplicată însă mult mai târziu.
România a adoptat măsura în 1932, dar apoi a abandonat-o în 1941. În 1979 a fost reintrodusă, însă, spre deosebire de zilele noastre, se trecea la ora de iarnă la sfârşitul lunii septembrie. În 1996, ţara noastră s-a aliniat însă orarului practicat de Uniunea Europeană.