În anul 2020, cel mai mult s-a scumpit fasolea
Publicat de Puiu Vulea, 14 ianuarie 2021, 20:27
Toate mărfurile alimentare din România – cu excepţia cartofilor şi a citricelor – au fost mai scumpe în decembrie, faţă de aceeaşi lună a anului 2019 – arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică. Cel mai mult într-un an s-au scumpit fasolea (cu 18%) uleiul (aproape 8 procente), făina şi fructele proaspete ( 7%). Au crescut, dar cu procente mai mici, şi preţurile la carne, pâine, mălai, zahăr şi brânză. Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-a scumpit de-a lungul anului trecut tutunul (peste 8%), urmat de confecţii, tricotaje, încălţămintea din piele, maşinile de spălat, articolele de igienă, cosmeticele şi energia termică. Au fost însă şi ieftiniri, la combustibili (aproape 7 procente) şi la gaze (2,2%). În fine, la categoria servicii, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la cele poştale (peste 12 procente) şi la transportul aerian (10 procente) şi nu au existat ieftiniri.