In Etiopia a fost descoperit cel mai vechi os fosilizat umanoid
Publicat de Cosmin Meca, 6 martie 2015, 14:31
Oamenii de ştiinţă au descoperit un fragment dintr-un os fosilizat de maxilar care a aparţinut uneia dintre primele fiinţe umane. Specimenul, care are o vechime de 2,8 milioane de ani, este cu 400.000 de ani mai vechi decât perioada în care oamenii de ştiinţă au crezut că a apărut primul om. Descoperirea, făcută în Etiopia, sugerează că modificările climatice au creat premisele tranziţiei de la căţărarea în copac la mersul biped.
Liderul echipei de cercetători, profesorul Brian Villmoare de la University of Nevada din Las Vegas, Statele Unite, a declarat: „Acesta este primul indiciu pe care îl avem despre tranziția către un comportament modern. Această descoperire ne arată că, la acea vreme, oamenii nu mai gândeau încă cu trupul, ci începuseră să își folosească mintea.”
Fosila, găsită la situl arheologic Ledi-Geraru, are multe caracteristici comune cu un strămoș al omului modern, și anume Australopithecus afarensis. Cel mai cunoscut specimen de genul este Lucy, în vârstă de 3 milioane de ani, ale cărei fosile au fost descoperite la nu mai mult de 40 de km de Ledi-Geraru.