In memoriam Nicolae Dobrin: 8 ani fara „Printul din Trivale”
Publicat de Cosmin Meca, 26 octombrie 2015, 10:22
Un maestru al fotbalului românesc
Cunoscut drept „Prințul din Trivale” sau „Gâscanul”, Nicolae Dobrin este o legendă a fotbalului românesc, fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal pe care țara noastră i-a oferit vreodată.
Un maestru al driblingului și al fentei, precum și un model în executarea paselor și a loviturilor libere, Nicolae Dobrin a fost ales 3 ori ca fiind cel mai bun jucător de fotbal al României în 1966, 1967 și 1971.
Gheorghe Dinică: „După parerea mea, Dobrin a fost indiscutabil cel mai bun fotbalist român dintotdeauna. Nu se va mai naște niciodată, probabil, un alt asemenea talent. Fotbalul de acum seamănă din ce în ce mai puțin cu fotbalul pe care îl știu. Acum nu mai văd pe niciun stadion picioare ca ale lui Dobrin. Văd numai picioare în cap și în gură.”
Viața și cariera
Campionul s-a născut la data de 26 august 1947 la Pitești, și tot în orașul natal a și încetat din viață, pe patul Spitalului Județean Pitești, la 26 octombrie 2007, după o lungă luptă cu cancerul la plămâni.
Aproape întreaga sa carieră, Nicolae Dobrin a evoluat pentru echipa FC Argeș Pitești, cu care a câștigat două titluri de campion național, în 1972 și 1979. A debutat în prima divizie la vârsta de 14 ani și 10 luni, într-un meci Știința Cluj-Dinamo Pitești, dând dovadă de calități tehnico-tactice deosebite. În echipa națională a debutat la vârsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, cu ocazia meciul de fotbal RFG – România, terminat cu scorul de 1-0. A îmbrăcat tricoul naționalei României de 48 de ori, marcând pentru aceasta de șase ori.
Ioan Chirilă: „Dobrin are o nonşalanţă care farmecă. Daca vreţi el este un Crai de Curte Veche care se decide să coboare de pe un ring de rock pentru a aduce în memorie valsul fracul şi crinolina. Acest crai descins pe un ring de rock este şi un gentleman al gazonului.”
S-a spus că a fost cel mai mare regret din viața lui Dobrin…
Nicolae Dobrin este cunoscut și pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabéu, faimosul președinte al madrilenilor, a fost atât de impresionat de calitățile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri. Datorită regimului din România, Bernabeu a trebuit să poarte discuții chiar cu Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să-l convingă, deoarece conform propagandei oficiale, Dobrin era „bun național” și nu putea fi „înstrăinat”.
Stadionul din Pitești poartă, din anul 2003, numele marelui fotbalist. În dimineața înmormântării, trupul neînsuflețit al Prințului din Trivale a fost depus în incinta tribunei oficiale a stadionului piteștean, iar la înmormântarea care a avut loc pe 27 octombrie au participat peste 5.000 de persoane.
Componenții echipei FC Argeș, formație la care Dobrin a făcut istorie, au purtat în aceeași sâmbătă, la Alba Iulia, pe sub echipamentul de joc tricouri cu chipul fostului fotbalist, iar pe braț au purtat eșarfe alb-violete, cu negru pe margine.
A fost decorat, post mortem, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru întreaga sa carieră de fotbalist.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.