Încălzirea globală afectează unele dintre cele mai izolate regiuni din lume
Publicat de Cosmin Meca, 3 februarie 2022, 15:50
Potrivit unor studii realizate de o echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea din Maine, creșterea încălizirii globale a avut un impact semnificativ și asupra celui mai înalt ghețar de pe muntele Everest.
Topirea blocurilor de gheață de înaltă altitudine ar putea duce la creșterea riscului de avalanșă și la scăderea cantității de apă stocate în ghețari de care depinde peste un miliard de oameni.
Pe măsură ce straturile de zăpadă și gheață se topesc, escaladarea munților va fi din ce în ce mai dificilă.
Paul Mayewski, cercetător climatic la Universitatea din Maine, a declarat că, începând de la sfârșitul anilor ’90, ghețarii aflați la altitudini mari au fost afectați serios de încălzirea planetei.
Oamenii de știință au analizat ghețarul South Col și au determinat că rata de micșorare a ghețarului a atins doi metri pe an, acesta pierzându-și capacitatea de reflecție a radiației solare în urma toprii straturilor de zăpadă.
Potrivit estimărilor, blocul de gheață s-a subțiat în 25 de ani cu aproximativ 55 de metri, proces care este de 80 de ori mai rapid în comparație cu cei 2000 de ani necesari pentru formarea gheții.
În cadrul expediției au fost înregistrate mai multe premiere mondiale, cum ar fi instalarea a două stații meteo la altidudini de 8430 metri și 7945 metri și colectarea de probe dintr-un bloc de gheață aflat la o înălțime de 8020 metri.
Sursă text: scitechdaily.com