„Încăperea sclavilor”, descoperită de arheologi în orașul antic Pompeii. Ce arată cu adevărat
Publicat de Cosmin Meca, 10 noiembrie 2021, 10:45
O încăpere incredibil de bine păstrată, cândva locuită de sclavi, a fost descoperită în orașul antic roman Pompeii din Italia.
Încăperea de doar 16 metri pătrați conține trei paturi, un recipient care ar fi fost utilizat drept toaletă, un cufăr din lemn cu hamuri și o mică fereastră. Arheologii au găsit în cameră și un element de trăsură, fapt ce sugerează că sclavii foloseau încăperea pentru a repara vehiculul stăpânului.
Unul dintre paturi ar fi aparținut unui copil.
Arheologii spun că „starea incredibilă” a încăperii se datorează erupției uriașe ale vulcanului Vezuviu în 79 e.n., eveniment care a distrus orașul antic Pompeii.
„Adevărata comoară de aici este experiența umană”
Gabriel Zuchtriegel, director general al Parcului Arheologic Pompeii, a lăudat descoperirile, spunând că sunt „imaginea unei realități precare a oamenilor care apar rareori în izvoarele istorice”.
Zuchtriegel a adăugat că descoperirea este „excepțională” și „cu siguranță una dintre cele mai importante descoperiri din cariera mea de arheolog”.
„Adevărata comoară de aici este experiența umană, în acest caz a celor mai vulnerabili membri ai societății antice, iar această cameră este o mărturie unică”, a precizat arheologul.
Ruinele orașului Pompeii au fost descoperite în secolul XVI
Vila Civita Giuliana, situată în afara zidurilor orașului Pompeii, a fost excavată inițial în 2017, iar de atunci mai multe descoperiri uimitoare au fost făcute, inclusiv o trăsură ceremonială și un grajd, scrie Science Alert.
În noiembrie 2020, echipa de la parcul arheologic a folosit rămășițele umane de la vilă și a creat mulajele celor doi oameni care au murit acolo în timpul erupției de la Vezuviu. În cazul de față, arheologii au găsit două corpuri, considerate a fi stăpân și sclav.
Ruinele orașului Pompeii au fost descoperite în secolul XVI, iar până acum peste 1.500 din cele 2.000 de victime estimate au fost găsite de arheologi.
sursa: descopera.ro