Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este neconstituţională
Publicat de Cosmin Meca, 18 iulie 2018, 19:30
Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este neconstituţională, a decis astăzi Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali au admis, astfel, sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi de partidele din opoziţie – PNL, USR şi PMP. Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a anunţat că legea a fost invalidată deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.
Atât şeful statului, cât şi partidele din opoziţie au argumentat că înfiinţarea Fondului intră în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat.
Legea prin care era înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii prevedea că 33 de companii la care statul român este acţionar majoritar sau minoritar vor intra în portofoliul acestuia. Între aceste companii se numărau Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Antibiotice, Loteria Română, OMV Petrom, Compania de Aeroporturi Bucureşti, CFR sau Poşta Română. Capitalul social al Fondului ar fi urmat să se ridice la 9 miliarde de lei, iar preşedintele PSD, Liviu Dragnea a susţinut că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari si la reindustrializarea României, va investi în agricultura, va genera foarte multe locuri de munca si va contribui la cresterea Produsului Intern Brut.