Întrevedere cu personalul diplomatic al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană
Publicat de Cosmin Meca, 23 august 2017, 10:26
Viceprim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu a prezidat, la Palatul Victoria, o întrevedere cu personalul diplomatic al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, organizată la inițiativa premierului Mihai Tudose, în contextul pregătirii pentru preluarea de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
Vicepremierul a evocat ideea de continuitate a marilor proiecte de pe agenda europeană, în marja primului mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene, provocările în acest sens fiind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, gestionarea migrației, funcționarea Spațiului Schengen sau proiectarea viitorului cadru financiar multianual.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat: Grațiela Leocadia Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Tudorel Toader, ministrul Justiției, Liviu Pop, ministrul Educației Naționale, Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătății, respectiv Adriana-Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor.
România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului UE (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.
De asemenea, Președinția Consiliului UE conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European, alte întâlniri formale la toate nivelele. Conform uzanțelor, pe perioada mandatului său, Președinția Consiliului UE va organiza în România evenimente, posibile Summit-uri, reuniuni informale ale Consiliului UE, întâlniri ale înalților funcționari și ale experților din statele membre UE, conferințe și seminarii. În România, Consiliului Național de Pregătire și Exercitare a Președinției României la Consiliul UE este organismul interministerial care va asigura, sub conducerea Prim-ministrului României, orientarea strategică a programului de pregătire și va avea rolul de a coordona aceste eforturi complexe.
Sursa: gov.ro