Iranul cenzurează arta, în numele ”pudorii”
Publicat de Lica Simona, 16 aprilie 2021, 14:59
Val de reacții în Iran, în urma publicării, pe Twitter, a unor fotografii ale operelor lui Salvador Dali, prezente în cărțile de istoria artei, mâzgălite cu marker negru, scrie France24. La mai bine de patruzeci de ani de la înființarea Republicii Islamice, iranienii, chiar obișnuiți cu cenzura, sunt șocați de această nouă ”invenție”.
Autoritățile iraniene controlează toate producțiile artistice de pe teritoriul țării, fie că este vorba de cărți, filme, piese muzicale, tablouri sau fotografii. Orice artist, care dorește să își facă publică lucrarea, trebuie să aibă o autorizație oficială, emisă de Ministerul Culturii. Mai mult, cenzura se răsfrânge și asupra operelor de artă mai vechi: lucrările lui Dali, Picasso sau ale poetului Saadi, din secolul al XIII-lea, sunt interzise publicării.
În mod special, este supusă cenzurii portretizarea nudității, dar și orice aspect care poate fi considerat o critică politică a Republicii Islamice. Cu toate acestea, legile iraniene nu oferă o definiție clară a ceea ce este legal și ce nu; o decizie de cenzură este luată adesea de un funcționar ministerial și depinde de percepția sa asupra operei.
Reproducerile operelor de artă din cărți nu sunt singurele victime ale cenzurii din Iran. Muzeul de Artă Contemporană din Teheran are o colecție importantă de lucrări, estimate la peste 3 miliarde de dolari: Picasso, Gauguin, Monet, Matisse, Pollock ș.a. Acestea au fost achiziționate de Farah Diba, ultima regină a Iranului, în anii 1970. Majoritatea sunt ascunse publicului și accesibile unui număr limitat de jurnaliști și artiști.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.