Istoria unui croissant: de la deliciul regilor la o gustare pe fugă
Publicat de Cosmin Meca, 22 februarie 2017, 08:00
Oricine apreciază un croissant pufos și gustos, numai bun pentru a-ți stăpâni foamea sau pofta de ceva dulce.
Și totuși, cine și cum a avut ideea să prepare un asemenea deliciu?
Totul a început prin secolul al XV-lea, atunci când pentru prima oară se vorbește despre „gateaux en croissants” sau „prăjituri în croissant”. Ceva mai târziu apare o legendă interesantă:
Locuitorii din Viena descoperă prin anul 1683 faptul că sunt invadați de turci. Noaptea, când doar brutarii lucrau de zor, otomanii au încercat să se strecoare în cetate prin tuneluri.
Au fost descoperiți și s-a dat alarma. Pentru a sărbători această victorie s-au gătit aceste delicii în formă de semilună, pentru a aminti de luna de pe steagurile otomane.
Fiindcă zahărul era scump, doar nobilimea se putea bucura de croissante. Abia prin secolul al XVII-lea au putut manca și cei din rândul oamenilor obișnuiți.
Chiar dacă istoria e puțin neclară în ceea ce privește acest preparat, un lucru e clar: data viitoare când vei savura un croissant gândește-te că era o vreme când doar regii se puteau bucura de așa ceva!