„Poţi să faci fără niciun fel de problemă, să documentezi dosare penale, aşa am făcut eu şi cei care eram procurori înainte de intrarea în vigoare, în februarie parcă, 2014, a noilor coduri, la fel au făcut procurorii DNA înainte şi la fel vor face în continuare”, a spus Ponta..
Întrebat de ce au vrut senatorii să schimbe Codul de Procedură penală, premierul a repetat că nu este senator, nu a participat la şedinţă şi că modificările au fost votate inclusiv de reprezentanţii opoziţiei.
„Dacă erau doar voturile senatorilor PSD era mai uşor să răspund”, a spus Ponta.
Premierul şi-a exprimat susţinerea şi pentru eliminarea punerii cătuşelor celor cercetaţi, atunci când aceşti sunt însoţiţi de poliţişti în spaţiul public, cu excepţia persoanelor violente.
„Cătuşele să fie folosite împotriva celor care sunt violenţi şi pun în pericol integritatea poliţiştilor”, a spus Ponta.
Șeful Executivului a adăugat că reglementarea a fost stabilită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi prevede ca o persoana care nu este condamnată definitiv trebuie încătuşată doar în măsura în care aceasta reprezintă un pericol.
„Dacă e o reglementare europeană, da, e un lucru bun. Adică, ce câştigaţi dumneavoastră personal din faptul că o femeie este încătuşată?(…) Nu ştiu ce avem de câştigat dacă vedem o femeie cu cătuşe, fără a fi condamnată definitiv”, a mai spus Victor Ponta.
Plenul Senatului a adoptat, luni, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.