Judetele cu aerul cel mai curat din Romania
Publicat de Cosmin Meca, 9 martie 2017, 09:58
Poluarea face anual milioane de victime în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, arată cel mai recent raport dat publicității de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât zeci de țări din Europa se confruntă în continuare cu probleme privind poluarea, în special cea a aerului. Mai mult, în cazul României există chiar o procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană tocmai din cauza poluării excesive din Capitală și alte două orașe.
Poluarea aerului, pe lista substanțelor cancerigene, alături de azbest și plutoniu
De altfel, în 2013, Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat poluarea prezentă în aer drept cancerigenă, alături de alte substanțe precum azbestul, plutoniul, praful de siliciu, radiația ultravioletă și fumul de tutun.
La fel, reciclarea incorectă a aparatelor electronice și electrice poate expune copiii la toxine care mai târziu pot determina apariția deficitului de atenție, bolilor de plămâni și chiar cancer, arată OMS. La nivel mondial, circa 14% dintre copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare prezintă simptome specifice astmului, iar 44% dintre acestea sunt relaționate cu poluarea aerului.
Așadar, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea calității apei, sanitației și menținerea unei igiene optime, mai ales în unitățile sanitare în care există maternități, sunt condiții necesare reducerii ratei deceselor provocate de poluare la copiii cu vârsta sub 5 ani. Prin contrast, însă, 92% din populația de pe glob – inclusiv miliarde de copii – trăiește în zone în care poluarea aerului depășește limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, arată raportul “Don’t pollute my future! The impact of the environment on children’s health”.
Și în Europa concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate, arată Agenția Europeană de Mediu. În 21 dintre cele 28 de state membre UE concentrația de particule fine în suspensie (PM) este peste limita admisă.
sursa:vocea.biz