Județul Argeș, repetent la accesarea banilor europeni pentru agricultură
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2016, 09:02
Reticența asupra banilor europeni și, de multe ori, dezinteresul autorităților locale au făcut ca județul Argeș să fie, nu corigent, ci repetent în ceea ce privește accesarea acestor fonduri, puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea agriculturii, prin diferite măsuri ce se desfășoară prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Cel mai grav lucru este că nimeni nu ne așteaptă sau nimeni nu ne roagă cu o sumă de bani anume. Cine dorește poate să acceseze banii europeni puși la dispoziție la nivelul întregii țări. Cu alte cuvinte, banii sunt limitați, iar argeșenii, dacă nu se grăbesc să-i acceseze, vor pierde aceşti bani.
Cu siguranță, banii vor fi accesaţi de către alții, din alte județe, așa cum s-a întâmplat anul acesta cu cei din Dâmbovița.
După ce, în sesiunea trecută, 2007 – 2013, Uniunea Europeană le-a dat posibilitatea fermelor de subzistență să acceseze timp de 5 ani câte 1500 euro/an pentru dezvoltare, prin Măsura 1.4.1, acum, în sesiunea aceasta, 2014 – 2020, fermierii mici au la dispoziție o altă măsură de ajutor, mult mai generoasă din punct de vedere economic.
Astfel că, fermele cu o valoare între 8.000 și 12.000 de euro pot cere un ajutor în valoare de până la 15.000 de euro, pe Măsura 6.3, care se desfășoară prin PNDR. Acești bani se acordă în două tranșe: 75% se virează în contul fermierului, la semnarea contractului de finanțare, iar diferența se virează după trei ani. Condițiile pe care Uniunea Europeană le-a pus, pentru a se putea beneficia de această măsură, sunt cât se poate de accesibile, astfel încât orice locatar din mediul rural să acceseze acești bani. O primă condiție, așa cum am spus, este ca valoarea întregii ferme să fie de minim 8000 de euro, după graficele impuse, care se pot găsi pe site-ul oficial. O a doua condiție sau un al doilea angajament pe care fermierul și-l ia la semnarea contractului este ca în primii doi ani, să facă dovada că a vândut produse în valoare de 30% din valoarea primei tranșe pe care a primit-o, atunci când a semnat contractul de finanțare.
Așadar, iată că aproape orice țăran poate accesa acești bani europeni pe care îi poate să-i folosească mai ales pentru achiziția de utilaje.
# Doar 50 de proiecte depuse în Argeș pe această măsură