Judetul Dolj, al doilea pe țară la numărul de mame minore
Publicat de Cosmin Meca, 11 noiembrie 2021, 10:21
Județul Mureș se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul mamelor adolescente, urmat de Dolj, Brașov și Iași.
Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil.
Datele cercetării comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că un procent covârșitor – 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități – afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.
Pentru a veni în sprijinul mamelor minore din zone defavorizate, Salvați Copiii România a lansat programul “Siguranță prin Educație pentru Nutriție și Sănătate”. Silvia Burcea, manager de proiect:
În cadrul programului, organizația a dotat și secții de neonatologie ale spitalelor din țară cu aparatură medicală performantă, achiziționată cu ajutorul donațiilor. De asemenea, Salvați Copiii România a realizat și o hartă a zonelor din România, în ceea ce privește numărul mamelor adolescente.
Județul Dolj ocupă locul al doilea, în schimb, județele Gorj și Mehedinți se situează la polul opus al clasamentului. Loredana Tîrnăveanu, coordonator local de proiecte la Salvați Copiii, filiala Dolj:
A consemnat Daria Andriescu.