Jurnalistii din Republica Moldova si Romania, reuniti la Bucuresti
Publicat de Cosmin Meca, 27 ianuarie 2015, 12:16
Peste 70 de jurnalişti din Republica Moldova şi România s-au regăsit la masa dezbaterilor la Bucureşti, în cadrul unui eveniment dedicat în exclusivitate lor.
La prima ediţie a Reuniunii jurnaliştilor Români din Republica Moldova, organizată de Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR) şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 în perioada 23-25 ianuarie, discuţiile au vizat trei teme centrale: ‘Republica Moldova şi România: valori şi interese comune’, ‘Presa şi puterea. Presa de investigaţie’ şi ‘Presă şi identitate: spaţiu informaţional comun’.
În prima zi a reuniunii, jurnaliştii din Republica Moldova au putut vizita mai multe redacţii din presa centrală, de stat sau private: TVR, Radio România, Europa FM, Adevărul, Digi TV, Hotnews şi Realitatea TV. Gazdele le-au împărtăşit acestora modalităţi de lucru în mass-media din România, aspecte de politică editorială şi nu în ultimul rând, problematica eticii profesionale şi codul de conduită profesională.
Zilele de sâmbătă şi duminică au fost dedicate unor ample dezbateri şi workshop-uri, în cadrul cărora participanţii la eveniment au accentuat că este nevoie de o mai mare prezenţă a instituţiilor media de limba română peste Prut şi că situaţia geopolitică din regiune indică o formă de agresiune informaţională care atentează la valorile româneşti. În acest context, reprezentanţii mass-media au identificat o serie de soluţii care să prevină astfel de probleme şi să contribuie la consolidarea unui spaţiu informaţional comun între cele două maluri ale Prutului.
Reflectarea reciprocă a subiectelor de presă între Bucureşti şi Chişinău, dominaţia de către instituţiile de media ruseşti pe piaţa de profil din Republica Moldova, probleme de conduită şi etică profesională privind eliminarea stereotipurilor şi a prejudecăţilor care circulă între cele două maluri de Prut sunt alte subiecte care au generat dezbateri în rândul celor prezenţi la reuniune. Totodată, o atenţie deosebită a fost acordată presei de investigaţie şi rolului său esenţial în funcţionarea statului de drept, precum şi relaţiei acesteia cu puterea.
Alături de jurnalişti, la discuţii au participat experţi mass-media, oameni politici de la Chişinău şi Bucureşti, precum şi diplomaţi. Organizatorii au dedicat această primă ediţie a reuniunii jurnaliştilor de pe ambele maluri ale Prutului excepţionalului ziarist şi apărător al limbii române Constantin Tănase, fondatorul publicaţiei ‘Timpul’ de la Chişinău, care a trecut în nemurire la finalul anului trecut.