La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeanã, România a preluat, în premierã, președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene
Publicat de Cosmin Meca, 2 ianuarie 2019, 10:40
La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeanã, România a preluat, în premierã, președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Inaugurarea oficialã a mandatului țãrii noastre va avea loc pe 10 ianuarie, la București, în prezența președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, alãturi de Colegiul comisarilor.
Președinția Consiliului Uniunii Europene presupune gestionarea cu imparțialitate și profesionalism a temelor aflate pe agendã – a afirmat premierul Viorica Dãncilã, într-un mesaj transmis ieri. Șefa guvernului spune cã acesta este un proiect de țarã care trebuie sã ne uneascã:
De altfel, premierul Viorica Dãncilã va prezenta prioritãțile mandatului nostru, la jumãtatea acestei luni, în fața Parlamentului European.
Președintele Klaus Iohannis îndeamnã românii sã valorifice oportunitatea deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, dovedind cã România este implicatã, cu seriozitate, în consolidarea proiectului European.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a afirmat cã președinția românã a Consiliului Uniunii Europene va promova prin reuniuni speciale parteneriatul estic și Balcanii de Vest. Într-un interviu acordat redactorului nostru Carmen Gavrilã, ministrul Teodor Meleșcanu a explicat cã nu poate exista securitate europeanã fãrã stabilitatea pe care o aduce perspectiva extinderii:
Comisarul european pentru politicã regionalã, Corina Crețu, spune cã România trebuie sã foloseascã toate oportunitãțile președinției Consiliului Uniunii Europene, inclusiv în privința politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027. Într-un mesaj pe Facebook, Crețu adaugã cã atât ea, cât și Comisia Europeanã, sunt gata sã sprijine autoritãțile române pentru a avea o președinție de succes.
La rândul sãu, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a urat ieri succes României și s-a declarat încrezãtor în reușita acestui mandat.
România va trebui sã gestioneze, în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Scrutinul se desfãșoarã pe fondul ascensiunii formațiunilor populiste, dar sondajele aratã cã ele nu vor reuși sã obținã suficiente mandate pentru a pune sub semnul întrebãrii viitorul Uniunii Europene și cã un risc mai mare îl reprezintã absenteismul. Luminița Apostol: