La noapte, vine… Moș Nicolae!
Publicat de Cosmin Meca, 5 decembrie 2016, 15:22
Sfântul Nicolae s-a născut în secolul III în satul Patara din Turcia. S-a remarcat prin activitatea sa din cadrul bisericii și prin faptul că era ocrotitorul văduvelor, copiilor și al săracilor. Este singurul sfânt care a murit la bătrânețe din cauze naturale. Creștinii i-au atribuit Sfântului Nicolae puteri prin care apare pe un cal alb, odată cu prima zăpadă din iarnă, păzește Soarele și este stăpânul apelor.
Ca sfânt, Moș Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiției crestine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători și practici magice, dedicate în special lupilor și spiritelor morților-strigoi, început la mijlocul lunii noiembrie și încheiat la începutul lunii decembrie.
În seara de 5 decembrie, copiii își pregătesc cele mai frumoase ghetuțe pentru ca în dimineața zilei următoare să găsească acolo fie cadouri, fie o nuielușă.
Această zi este sărbătorită în toată Europa, dar semnificația ei diferă în fiecare loc. De exemplu, în Italia este celebrată printr-un carnaval, în Germania este sărbătorită doar la o scară mică, iar când Moș Nicolae vine în Slovenia, acesta este acompaniat de un înger și un diavol. În Olanda, copiii își primesc cadourile doar în saboți din lemn.
În România, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului și se mai numește și Sânnicoară. Poveștile spun că odată cu sărbătoarea de Moș Nicolae, copiii au și prima responsabilitate: să își spele ghetuțele. Încălțările se pun la ușă sau la fereastră pentru că moșul să le vadă și să le umple de dulciuri și jucarii.
Mos Nicolae nu este foarte bogat și nu este la fel de spectaculos ca Moș Crăciun, însă în niciun an nu a uitat să-i răsplătească pe copiii cuminți.
Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.
Totodată, știm despre Sfântul Nicolae că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.
Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații.
Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.
Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.
Surse: perfecte.ro/ traditii.ro