La Tabăra Atlantikron (foto și audio reportaj)
Publicat de Liviu Goga, 31 iulie 2018, 00:10
În aceste zile pe insulița din mijlocul Dunării, în aval de Cernavodă, se desfășoară deja vestita Tabără Atlantikron, având ca temă literatura SF dar și științele de frontieră. Sute de tineri entuziaști s-au adunat acolo pentru a participa la conferințe, simpozioane, lansări de cărți și reviste și multe alte evenimente specifice, plus distracția de rigoare și ocazia de a reîntâlni vechi cunoștințe sau a închega prietenii noi. M-am aflat și eu acolo timp de trei zile, iar dacă prima dintre ele a trecut fără un program precis, având în vedere că deschiderea festivă urma să aibă loc abia seara, nu același lucru se poate spune și despre ziua următoare care s-a dovedit plină de întâmplări, unele dintre ele chiar cu totul neașteptate. Totuși și prima zi a fost utilă pentru a lega cunoștințe noi, cum spuneam, și pentru a tăifăsui cu cele vechi. Până la urmă, orice poveste are introducere, cuprins și încheiere, nu? De pildă, această primă zi a reprezentat cadrul în care l-am reîntâlnit la o cafea pe Cătălin Pavel, directorul Editurii Pavcon (prsonajul zâmbitor, cu ochelari):
Cu care aveam toate motivele să mă întâlnesc, așa cum se va vedea.
După o noapte chinuită la hotel, prea obosit ca să pot dormi bine, m-am trezit în zori și am plecat spre insulă sperând că voi găsi vreo posibilitate de-a trece dincolo, Mașinile celor ce se încumetaseră să petreacă noapte în cort sau în cabina vreunuia din cele trei bacuri acostate la țărmul insulei special pentru eveniment rămăseseră peste noapte pe mal, iar o ploaie zdravănă căzută în seara precedentă le făcea acum să strălucească în lumina răsăritului:
În aceeași generoasă lumină, insula arăta foarte bine:
Și tot bine arăta criticul și scriitorul Cătălin Badea Gheracostea care ajunsese pe mal înaintea mea adus la Cernavodă de un tren de noapte după un parcurs european de aproape două zile, căci se întorsese în țară de undeva, din inima Scoției, doar ca să fie prezent la Atlantikron:
Târziu, după ce ne-au recuperat doi băieți cu o șalupă și ne-au purtat până la țărmul insulei, am constatat că primul eveniment al zilei urma să fie prezentat chiar de el: un curs de istorie a literaturii science fiction:
Despre acest curs a povestit pentru ascultătorii Radio Oltenia Craiova urmăoarele:
În public, îl putem remarca în prim plan pe scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov…
Care, ceva mai târziu, a fost el însuși protagonist principal al altui eveniment din program:
Cât despre tema pe care a prezentat-o, să-l lăsăm să vorbească chiar pe domnia sa:
Apoi Lucian Oancea din București s-a grăbit să prezinte ultimul număr al fanzinului ZIN:
Și au urmat lansările de carte; Editura Pavcon a venit cu ultimele apariții…
Un lucru important pentru mine, deoarece una dintre aceste proaspete apariții este un volum de povestiri intitulat „Artefactul” și semnat Mircea Liviu Goga. Dar haideți să-l lăsăm pe Cătălin să spună mai multe și despre ceilalți autori:
După masă am întâlnit alți oameni minunați. Unul dintre ei, Dan Gabriel Pușcă, a sosit pe insulă pentru a face un ziar. E singurul ziar din țară care apare în doar șase numere pe an (câte zile ține tabăra) și are ISBN! Și eu și Cătălin Pavel ne-am lăsat oarecum intervievați și nu prea știu dacă a ieșit ceva, pentru că discuțiile au devenit repede atât de viguroase, încât și noi și gazdele am uitat de reportofoane:
Mai spre seară, Sorin Repanovici, pe care îl putem numi inima acestei tabere în calitate de prim protagonist al organizării ei, ne-a vorbit despre… aflați imediat despre ce:
Tabăra Atlantikron continuă de-a lungul întregii săptămâni dar, din păcate, nu puteam rămâne până la sfârșit. Singurul mare inconvenient al locului e că telefoanele n-au acolo semnal. Cine știe, poate anul viitor se va găsi un sponsor să instaleze pentru săptămâna în care insula este ocupată, un mic releu. În fond, va fi să se întâmple ediția cu numărul 30 – iar cifra obligă un plus de calitate!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.