Laura Stoica ar fi implinit astazi 50 de ani
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2017, 09:32
Laura Stoica (numele complet Adriana-Laurenția Stoica) (n. 10 octombrie 1967 – d. 9 martie 2006) a fost o cântăreață, compozitoare de muzică pop rock și actriță română. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock pe care a dat-o România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone. Între cântecele cele mai cunoscute lansate de artistă se numără: „Un actor grăbit”, „Focul”, „Doar tu”, „Cartierul cântă rock”, „…Nici o stea”, „Mereu mă ridic”, „Mai frumoasă”.
S-a lansat în anul 1990 la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat premiul I la secțiunea de interpretare cu melodia „Dă, Doamne, cântec” (muzică de Viorel Gavrilă, text de Eugen Rotaru) și trofeul acelei prime ediții de după Revoluție. Un an mai târziu a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia „Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu pe versurile Andreei Andrei, a fost aleasă piesa anului. În perioada anilor 1987-1991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, Laura Stoica reușind foarte repede să intre în preferințele publicului.
În anii 1990, folosindu-se de talentul remarcabil, de personalitatea puternică și de frumusețea ei, a reușit să creeze o imagine și un stil original, fiind prima rockeriță modernă a României.
A avut mai multe apariții la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, în anii 1992, 1997, 2003 și 2005. În 1992 și 1997 participă în concursul festivalului și câștigă premiul I pentru debut discografic cu single-ul Un actor grăbit și premiul al III-lea pentru interpretare cu melodia „Focul” în 1992, respectiv premiul al II-lea la secțiunea discografie cu albumul …Nici o stea în 1997.
Ca actriță, Laura Stoica a jucat cu succes pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești.
A decedat în urma unui accident de circulație alături de cel ce urma să-i devină soț, bateristul Cristian Mărgescu (ex-Metrock), în data de 9 martie 2006, pe când se întorcea de la un concert susținut la Urziceni.
În perioada 8-10 octombrie 2007, la București a avut loc prima ediție a Festivalului „Laura Stoica”, organizat de fratele acesteia, Alexandru, care dorește să promoveze tinerele talente din Romania. De asemenea, acest festival reprezintă un tribut adus artistei Laura Stoica.
Laura Stoica Band apare în anul 1993 la inițiativa Laurei Stoica și din dorința acesteia de a realiza trecerea de la muzică ușoară și pop către un stil rock. Formația este alcătuită din instrumentiști cu experiență, ce activau la acel moment în grupuri rock cunoscute pe scena muzicală românească. Astfel, prima formulă îi include pe chitaristul Eugen Mihăescu de la Krypton, basistul Iulian Vrabete de la Holograf, claviaturistul Vlady Cnejevici de la Compact B și Pasărea Colibri, toboșarul Florin Ionescu de la Direcția 5 și saxofonistul de jazz Cristian Soleanu. În această componență Laura Stoica Band susține primul concert în cadrul Festivalului București 1993. De asemenea, această formulă de grup se regăsește pe primele două discuri semnate Laura Stoica, Focul și …Nici o stea, cu mențiunea că pe al doilea disc își aduce contribuția Răzvan Lupu „Lapi”, cel care l-a înlocuit la tobe pe Florin Ionescu în 1996, iar partiturile de saxofon sunt preluate de Alin Constanțiu. După perioada …Nici o stea, solista reface grupul, din vechea componență fiind păstrat doar Răzvan Lupu, căruia i se alătură chitaristul Remus Carteleanu (ex-Metrock), basistul Matei Bulencea „Căpitanu” (ex-Voltaj ’88) și claviaturistul Emanuel Gheorghe „Fisă”, ultimul înlocuit ulterior de Mihai Coman. La tobe apar Relu Bițulescu (ex-Basorelief, membru în Zan – formația lui Nicu Alifantis) și apoi Andrei Bărbulescu (Sarmalele Reci, Timpuri Noi). Această formulă participă la înregistrările celui de-al treilea album de studio, Vino, care însă nu este lansat pe piață. Laura Stoica își continuă activitatea și după 2000, însă efectuează noi modificări în grup. Astfel, din perioada discului Vino, cântăreața îi păstrează doar pe Remus Carteleanu și Matei „Căpitanu”, completându-și formația cu doi membri Antract: Fernando Drăgănici (clape) și Răzvan Gorcinski (tobe). În această componență susține concerte și are câteva apariții TV, între care la emisiunile Bravo Bravissimo și Muzica e viața mea de la TVR (2002). După o perioadă de pauză, solista reface complet grupul în vederea înregistrării și lansării unui nou album. Astfel în 2004 sunt cooptați Adrian Vișteanu (chitară), Cristian Mărgescu (tobe, ex-Metrock) și Victor Miclăuș (bas), iar Emanuel Gheorghe (clape și orchestrații) revine alături de Laura Stoica. Ulterior, apare un nou membru, Laura Luchian (voce adițională). În această componență este lansat discul S-a schimbat în 2005, au loc concerte și apariții televizate.
wikipedia.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.