Laureata Nobel pentru Chimie 2020 dezvoltă un test Covid, care dă rezultatul în doar 5 minute
Publicat de Lica Simona, 10 octombrie 2020, 13:30
O echipă de cercetători condusă proaspăta câștigătoare a premiului Nobel pentru Chimie, Jennifer Doudna, este pe punctul de a realiza un test Covid care poate detecta prezența coronavirusului în numai 5 minute, scrie ScienceMag, citat de Agerpres. Diagnosticarea nu necesită echipamente scumpe de laborator și ar putea fi realizată chiar în cabinetele medicale, școli, clădiri de birouri.
Tehnologia CRISPR este doar una dintre tehnologiile folosite pentru detectarea prezenței coronavirusului. Testul dezvoltat de echipa laureatei Nobel este cel mai rapid test CRISPR de până acum: în luna mai, două echipe de oameni de știință au anunțat că au creat teste CRISPR care detectează coronavirusul într-o oră, ceea ce oricum este mult mai puțin decât durata convențională de 24 de ore, cât durează pentru în mod obișnuit.
Tehnologia CRISPR identifică o secvență de ARN (acid ribonucleic) care este unică în virusul SARS-CoV-2. Testul creează un „ghid” ARN care este complementar secvenței respective, astfel că cele două formează o legătură când se întâlnesc. Când se formează legătura, se activează o enzimă care „taie” toate celelalte molecule de ARN din jur și eliberează o particulă fluorescentă introdusă separat în soluția testului. Proba este „țintită” apoi cu o rază laser și, dacă „se aprind” particulele fluorescente, este semnalată prezența coronavirusului.
Echipa condusă de Jennifer Doudna lucrează, acum, la creșterea sensibilității testului și caută o modalitatea de a-l pune pe piață.