Programul integral al secțiunii „Panorama” de la Berlinale (15-25 februarie 2018) a fost joi dat publicității iar România este din nou prezentă, cu „Lemonade” – după ce „Nu mă atinge-mă”, a Adinei Pintilie, concurează pentru Ursul de Aur iar „Fotbal Infinit”, al lui Corneliu Porumboiu, a fost selectat în „Forum”.
Coproducție România-Canada-Germania-Suedia „Lemonade”, cu scenariul și regia semnate de către Ioana Uricaru (debut în lungmetraj), filmat la Montreal, în Canada, se află printre cele 47 de titluri din selecția oficială. Uricaru se află printre ei 16 regizori debutanți din secțiune în acest an.
„Lemonade tratează tema foarte actuală a imigranților în contextul stereotipurilor și clișeelor pe care le folosim cu toți despre culturile pe care nu le cunoaștem bine”, spun realizatorii.
Mara, o mamă singură în vârstă de 30 de ani, se căsătorește cu Daniel (un american) în timp ce se află în Statele Unite cu un job temporar de asistentă medicală. Atunci când parcursul ei pentru a obține cartea verde ia o turnură neașteptată, Mara este silită să se confrunte cu un adevăr neplăcut, anume că adevărata America nu este cea din visele ei.
Rolul principal, al Marei, va fi jucat de către Mălina Manovici (Bacalaureat).
Filmul are producția semnată de către Cristian Mungiu din partea Mobra Films (România), în parteneriat cu Christoph Kukula și Eike Goreczka pentru 42 film (Germania), Yanick Letourneau pentru Peripheria Productions (Canada), Sean Wheelan și Tomas Eskulsson pentru Film I Vast și Filmgate Films (Suedia).
Voodoo Films România a cumpărat drepturile de distribuție pentru România. Vânzările la nivel global sunt gestionate de către Pluto Film în timp ce Mongrel International se ocupă de vânzările în spațiul american.
oana Uricaru și Cristian Mungiu colaborează de ani întregi: Ioana a co-regizat Povestiri din epoca de aur (Mobra Films, 2009) și scurtmetrajul Stopover (Mobra Films, 2010). Primul dintre cele două a avut premiera în cadrul secțiunii Un Certain Regard din Cannes, 2009, și cel de-al doilea în Selecția Oficială din cadrul Sundance Film Festival, 2011. Este un gest firesc acela că Mungiu semnează producția lungmetrajului ei de debut, scrie presa străină.
Cristian Mungiu: „O cunosc pe Ioana din 1994, atunci când am intrat împreună la ATF. Am scris împreună un scenariu care ne-a adus la Los Angeles, în 2000. Am tras de acolo, totuși, concluzii diferite: m-am întors și am continuat ca regizor în România, în timp ce Ioana s-a mutat în Statele Unite, a absolvit la USC și și-a luat doctoratul în cinema. În pofida distanței, am rămas aproape prin interesul comun pentru cinematograf.”
Filmul este finanțat de către Centrul Național al Cinematografiei, MDM Germany, Eurimages, Quebec Film & Television Tax Credits – Gestion SODEC, Media Programme, Canada Film & Television Tax Credit program.