Leonard Cohen, prezent virtual într-un muzeu din Montreal
Publicat de Cosmin Meca, 12 noiembrie 2017, 08:54
Creativitatea cântărețului canadian Leonard Cohen a fost pusă în valoare, la un an după decesul muzicianului, în Muzeul de Artă Contemporană (MAC) din Montreal prin intermediul unei expoziții care este în același timp sonoră și vizuală, grație unor artificii ale tehnologiei, scrie agerpres.ro
În expoziția „Une breche en toute chose”, care a fost vernisată joi seară și va rămâne deschisă timp de cinci luni, 40 de artiști își imaginează și ilustrează cântecele lui Leonard Cohen prin instalații diverse, uneori lipsite de armonie, precum o cameră închisă cu o cheie, o orgă ale cărei clape recită versuri și un spectacol de lumini vivante, a cărui coregrafie este proiectată pe podea.
În cadrul numeroaselor comemorări organizate pentru a marca împlinirea unui an de la moartea lui Leonard Cohen, organizate de orașul natal al muzicianului, această expoziție oferă interpretări creative ale textelor sale, întotdeauna apreciate pentru calitatea lor literară și în contrast cu interpretările lipsite de înflorituri susținute pe scenă de renumitul artist.
„Hallelujah”, cântecul lui Leonard Cohen care a fost de cele mai multe ori preluat de alți artiști din lumea întreagă, este folosit de această dată ca un fundal sonor pentru o creație ce simbolizează un mormânt.
Pornind de la date transmise în timp real de platforme muzicale precum Spotify și YouTube, vizitatorul are sentimentul de a aparține unei comunități, devenind conștient de numărul de persoane care acultă simultan cântecul „Hallelujah”.
„Este în același timp o experiență științifică și o experiență mistică, bazată pe rezonanța universală” creată de sute sau de mii de persoane care ascultă același fragment muzical în același moment, a explicat Melissa Mongiat, aflată la originea acestei creații artistice alături de Mouna Andraos, două artiste canadiene pasionate de universul digital.
„Hallelujah” stă și la baza unei corale virtuale compuse dintr-un singur cântăreț. Echipat cu o cască de realitate virtuală și cu un câmp de vizualizare de 360 de grade, vizitatorul îl privește pe muzicianul Bobby Halvorson interpretând acest cântec în diverse octave.