Liberalii, criticati pentru proiectul de lege privind preventia in sanatate
Publicat de Cosmin Meca, 8 februarie 2016, 08:54
Liberalii Alina Gorghiu, Eugen Nicoăescu, Lucia Varga şi Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de acest fel pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.
Prevenţia în sănătate este o necesitate, susţine liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu. El spune că iniţiativa legislativă în acest sens a fost elaborată pe baza studiilor făcute de organizaţia de femei a partidului din care rezultă că românii îşi doresc programe de analize medicale. Eugen Nicolăescu a subliniat că statul va fi obligat să participe cu fonduri exclusiv destinate prevenţiei:
Eugen Nicolăescu precizează că articolul care îi sancţionează pe cei ce refuză să participe la programul de prevenţie cu plata costurilor de tratament dacă se îmbolnăvesc poate suferi modificări, existând deschidere pentru acest lucru.
De cealaltă parte, social-democratul Valeriu Zgonea scrie, într-o postare pe pagina sa de socializare, că este inuman să fii obligat să-ţi plăteşti tratamentul după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate. El anunţă că a semnat o petiţie care le cere parlamentarilor să respingă proiectul de lege.
Fostul ministru al sănătăţii, social-democratul Nicolae Bănicioiu, consideră că, înainte de a crea sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la medic, trebuie să se realizeze cadrul legal şi să le fie pusă la dispoziţie o infrastructură medicală dezvoltată în toată ţara. El a precizat – într-o postare pe facebook – că nu susţine şi nu va vota iniţiativa legislativă propusă de colegii săi liberali în Parlament, iar în cazul în care aceştia vor vota favorabil pentru o astfel de lege îşi va depune demisia din funcţia de deputat.
Şi deputatul ALDE, Graţiela Gavrilescu, critică propunerea care se află în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor până la începutul lunii martie. Totuşi documentul are susţinerea a 128 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR şi minorităţi naţionale.